logo F1online.sk

Villeneuve: Sainz nie je na úrovni Leclerca

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 5. 2022

Čo sme sa dozvedeli na Veľkej cene Španielska? Nuž, nebolo toho málo. Charles Leclerc stratil v súboji o titul ďalších 25 bodov, no upevnil svoju pozíciu lídra Ferrari. Podobne tak Max Verstappen, ktorý opäť ukázal, že on je v Red Bulle jazdeckou jednotkou, hoci vedenie stajne sa stále tvári, že žiadnu nemá. Podľa majstra sveta z roku 1997 Jacquesa Villeneuvea je rozloženie síl vo vnútri týchto dvoch tímov jednoznačné.

Holandský pretekár v Barcelone dokonalo ukázal svoju prevahu, keď jeho tím nariadil Sergiovi Pérezovi uhnúť mu z cesty hneď dvakrát. Keď však o niečo podobné žiadal Checo, vo vysielačke zostalo ticho. Villeneuve sa tomu však nečuduje a prišiel so zaujímavým porovnaním s Valtterim Bottasom.

„Bottas ma túto sezónu prekvapil. Tím mu naordinoval zvláštnu stratégiu, ale napriek tomu bol rýchly. Je uvoľnený, nie je pod tlakom a podáva skvelé výkony. Pripomína mi Heinza-Haralda Frentzena alebo Giancarla Fisichellu, ktorí taktiež zažiarili, keď prestúpili z veľkého tímu do menšieho. Po nejakom čase predviedli, že sú pripravení na návrat do top tímu. Pérez je toho ďalším príkladom. V McLarene to nefungovalo, no v Red Bulle mu to teraz ide omnoho lepšie,“ napísal Villeneuve vo svojom stĺpčeku pre Formule1.nl.

„V nedeľu bol veľmi sklamaný, ale taktika Red Bullu bola správna. Je to zvláštne, keď musíte uhnúť z vedenia pretekov, ale mal staršie pneumatiky a Max bol rýchlejší – veď sa na Sergia hneď dotiahol. Nemalo zmysel nechať ich bojovať a ničiť si pneumatiky. Verstappen vyhral, je pred ním v šampionáte, je tímovou jednotkou a je majstrom sveta. Jednoduché,“ dodal Kanaďan.

Ten sa vyjadril aj k situácii vo Ferrari, ktorá je pre Carlosa Sainza nesmierne nelichotivá. Ak Charles Leclerc dokončil preteky, zakaždým ich dokončil pred svojim tímovým kolegom. Kvalifikačné porovnanie taktiež hovorí jasne 6:0 v prospech Monačana.

„Sainz aktuálne robí príliš veľa chýb a zjavne nie je na úrovni Leclerca. Ak chce udržať krok s Charlesom, musí jazdiť neustále na hrane. To by sa v aute, ktoré dokáže bojovať o víťazstvá a o titul stávať nemalo. Skončil za Mercedesom a nedostal sa na pódium, nebol to preňho teda dobrý deň,“ píše Villeneuve.

„Leclerc však po vypadnutí bude istotne taktiež frustrovaný. Odjazdil fantastickú kvalifikáciu, dostal sa do čela a vôbec na to nemusel tlačiť – až pokým to jeho turbo nezabalilo. Myslím si, že sme svedkami toľkých problémov so spoľahlivosťou preto, že tímy jednoducho posúvajú hranice,“ dodal.