logo F1online.skF1online.sk

V Mercedese sa naučil, v Alfe to využíva. Bottas ťahá vývoj simulátora

Valtteri Bottas, Kuan-jü Čou, monoposty Alfy Romeo, ilustračné
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala13. 5. 2022

Valtteri Bottas odštartoval novú kapitolu svojej kariéry. Na nové prostredie si už zvykol a to isté platí aj o novom štýle práce. Avšak, keďže dlhé roky zbieral skúsenosti v majstrovskom Mercedese, vie Alfe Romeo a jej inžinierom poradiť. Ukazuje sa to aj pri vývoji simulátora.

Fínsky rodák si simulátor Sauberu prvýkrát skúsil už vlani. Neprekvapilo ho, že sa na ňom cítil inak ako v Brackley, i napriek tomu, že švajčiarsky tím do jeho vývoja výrazne investoval. S tým bolo treba niečo robiť.

“Pri tom nedostatku testov sú dnes simulátory obrovsky dôležité,” zdôrazňuje Valtteri Bottas. “Technológie sa zlepšujú a vy z nich viete získať čoraz viac. Prvýkrát, keď som si skúsil simulátor Sauberu, som cítil, že sa dosť líšil od simulátora Mercedesu. Mercedes s ním totiž začal už dávno, náš tím len pred pár rokmi. Je teda samozrejmé, že ešte je čo dobiehať.”

Cíti nejaký pokrok? “Odkedy som si ho prvýkrát vyskúšal, výrazne sa zlepšil. Tento rok, najmä na niekoľkých posledných podujatiach, sa z neho stal vskutku užitočný nástroj, ktorý nás počas súťažných víkendov podporoval. Počas súťažného víkendu máme vždy v továrni jazdca, ktorý testuje podobné nastavenia a pracuje na korelácii. V tomto smere sa rapídne posúvame. Stáva sa z neho naozaj dobrá pomôcka.”

Hoci časť pilotov simulátor najradšej obchádza, v čase núdze sa doň ochotne posadí. Vlani takto zmenil rétoriku Lewis Hamilton, nuž a v tejto sezóne to zrejme platí tiež. Napríklad pred pretekmi v Miami si celý padok potreboval osvojiť novú trať.

V tohtoročnom kalendári nás už síce nečaká žiaden nový okruh, no pri snahách vyťažiť z monopostu maximum bude simulátor stále nevyhnutný. Bottasa preto čaká ďalšia práca. “Ešte stále ho máme kde vylepšovať. Samozrejme, ja do toho vstupujem na základe svojich skúseností, som si istý, že aj tie mi pomáhajú. Napríklad tento víkend v Miami bolo veľmi užitočné spoznať trať a hneď si vyskúšať pár rôznych nastavení, úrovní prítlaku, takže po príchode do Miami ste už mali predstavu, čo môžete čakať.”

Súvisiace články

Diskusia