logo F1online.sk

Latifi von, šepká sa medzi novinármi. Capito to odmieta

Nicholas Latifi
© Williams
Milan Kubala
Milan Kubala12. 5. 2022

Prišiel, videl, bodoval. Tak nejak by sme mohli opísať príchod Alexa Albona do Williamsu, ktorý razom zatienil aj svojho tímového kolegu Nicholasa Latifiho. Williams môže byť spokojný s Kanaďanovými šekmi, no určite nie jeho výkonmi. Preto by vo Williamse mohlo dôjsť k jazdeckej výmene, ozýva sa spoza garáží F1.

Nicholas Latifi na tom ani nemôže byť veľmi dobre. Od minuloročného Abú Zabí, po ktorom čelil vyhrážkam zo strany časti fanúšikov, ťahal len veľmi mierne prerušovanú šnúru vypadnutí a nehôd. Sebavedomie trpí, výkony pokrivkávajú. V Miami sa 26-ročnému jazdcovi podarilo dôjsť do cieľa, ale tam sa dobré správy končia; opäť z toho bolo len nebodované štrnáste miesto.

Nečudo teda, že mnohí by už radi videli azda i najslabšieho jazdca v poli mimo kokpitu. Podľa dlhoročného novinára Joea Sawarda sa už tento scenár intenzívne rozoberal v uličkách Miami Gardens. “Fakt, že peniaze vám k úspechom veľmi nepomôžu, podčiarklo niekoľko špekulácií, o ktorých sa hovorilo v miamskom padoku,” píše na svojom blogu.

“Jedna z nich hovorí, že Williams chce v druhej polovici sezóny obmeniť jazdeckú zostavu, keďže Nicholas Latifi neodviedol dostatočne dobrú prácu. Situáciu však komplikujú peniaze, ktoré Kanaďan prináša do tímu, a tiež kontrakty. Avšak, ak k tomu dôjde, očakávajte, že za volant si sadne Nyck de Vries,” avizuje 60-ročný Londýnčan.

Podobné informácie má aj komentátor nemeckej Sky Sports Ralf Schumacher. “Investori Williamsu chcú mať v aute dvoch silných jazdcov. Albon to robí skvele, rozdiel medzi ním a Latifim je veľmi, veľmi veľký. Latifi priťahuje na seba najviac pozornosti akurát svojimi nehodami.”

Ohľadom toho, kto by mohol Latifiho nahradiť, má však iný návrh. “Piastri by bol dokonalou voľbou. Je to talentovaný mladík, ktorý vyhral vo Formule 3 aj vo Formule 2 už počas prvého roka. Ak si to on nezaslúži, tak potom kto?”

Oscar Piastri má však jeden problém, ktorý ho dosť znevýhodňuje oproti iným jazdcom. Patrí do jazdeckej akadémie Alpinu, nuž a vychovávať jazdca svojmu súperovi, ktorý by si tak mohol dovoliť ešte jednu-dve sezóny v tíme udržať Fernanda Alonsa, nie je pre Williams veľmi výhodné.

“Taký ťah nám nedáva zmysel, kým sa aspoň jednému z našich jazdcov darí,” pridáva svoj názor šéf Williamsu Jost Capito, ktorého vyspovedal sport1.de. Odštartovať spoluprácu s novým pilotom uprostred sezóny je vždy ťažké, tak prečo sa trápiť s jazdcom súpera? “Oscar Piastri je však veľmi veľký talent a zaslúži si sedačku vo Formule 1. Som si istý, že v budúcej sezóne tu už bude.”

Vráťme sa však späť k pôvodnej otázke: Je vôbec reálne, aby Williams prepustil Nicholasa Latifiho? Capito zatiaľ o takýchto úvahách nechce ani počuť. “S oboma jazdcami máme platné kontrakty a rešpektujeme ich.”

“Latifi bol v sobotu len o jednu desatinu pomalší ako Albon,” pokračoval bývalý šéf motoršportu vo Volkswagene v obrane Kanaďana. “Latifi len potrebuje viac času, aby si zvykol na nové auto. Má našu plnú podporu. Z nášho pohľadu je momentálne otázka zmeny jazdeckej zostavy počas sezóny bezpredmetná.”

Súvisiace články