logo F1online.sk

Čouovým jediným problémom je kvalifikácia, hodnotí Pujolar

Kuan-jü Čou
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala12. 5. 2022

Pre prvého čínskeho pretekára vo Formule 1 Kuan-jü Čoua sa Veľká cena Miami skončila už po šiestich kolách, keď mu trať prehradili technické problémy. Bez nich mohol aj bodovať, myslí si šéfinžinier Alfy Romeo Xevi Pujolar, podľa ktorého má Čou v pretekoch skvelé tempo, dopláca len na kvalifikácie.

Prvé vypadnutie nedeľných pretekov bolo pomerne nenápadné. Kuan-jü Čou si to v šiestom kole zamieril do boxov, kde už stáli mechanici pripravení zatlačiť ho do garáže. “Po prvom kole sme mali únik vody,” prezradil Xevi Pujolar. “Pokúsili sme sa o pár vecí, ale nebolo možné to vyriešiť. Auto sme museli odstaviť, v opačnom prípade by sme poškodili pohonnú jednotku.”

Čou odštartoval zo sedemnásteho miesta, no už v druhom kole bol štrnásty. Keď si uvedomíme, že presne v tom istom čase sa Lance Stroll nachádzal na predposlednom mieste, musí nám byť jasné, že 22-ročný rodák zo Šanghaja mohol získať body. O to viac, že Valtteri Bottas mal v pretekoch skvelé tempo a nebyť chyby, mohol skončiť pred oboma Mercedesmi.

Aj Pulojar je presvedčený, že Čou by bodoval. “Ja si myslím, že jeho jediným problémom je kvalifikácia. V Q1 neprebehlo všetko hladko a nevyužili sme svoj potenciál, aby sme postúpili. Mal na to, aby sa dostal minimálne do Q2, on to vie. V pretekoch však bojuje s každým, v súbojoch sa vie dobre obracať. Boli sme presvedčení, že by zabodoval, keby nemusel odstaviť auto.”

“V každých pretekoch, keď s niekým bojuje, nakoniec toho druhého predbehne,” chváli jediného nováčika na štartovom rošte Pujolar. “On nie je pilotom, ktorému by trvalo pätnásť kôl, kým niekoho predstihne. Zbadá príležitosť a predbieha.”

Alfa Romeo chce na “povzbudivých” zručnostiach svojho jazdca stavať. Pred Barcelonou má dokonca ešte väčšie sebavedomie, keďže sa predstaví s novými súčiastkami. “Myslím si, že s týmito vylepšeniami budeme mať v Barcelone dvoch veľkých kandidátov na body.”

Súvisiace články