logo F1online.sk

Bottas: Mojej chybe predchádzalo sústredenie sa na súboj medzi oboma Mercedesmi

Valtteri Bottas
© DPPI/Sauber Media Hub
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková10. 5. 2022

Preteky v Miami mohli pre Valtteriho Bottasa dopadnúť oveľa lepšie, nebyť zbytočnej chyby v závere, následkom ktorej sa pred neho dostali oba Mercedesy. Fín vysvetlil, prečo stratil dve pozície a prišiel tak o solídnejšie umiestnenie v prvej päťke.

Prevažne pokojný priebeh pretekov narušila kolízia Landa Norrisa s Pierrom Gaslym, po ktorej vyšiel na trať safety car. Pilot Alfy Romeo povedal, že práve tento okamih bol kľúčový, nakoľko sa k nemu Mercedesy priblížili a George Russell mohol ísť na výmenu pneumatík, ktorá ho nič nestála.

Po odchode safety caru následne za Bottasom prebiehal súboj medzi tímovými kolegami z Mercedesu – Lewisom Hamiltonom a Georgeom Russellom. Fín priznal, že to sledoval v spätných zrkadlách, čím stratil koncentráciu. Sedem kôl pred koncom nedobrzdil v jednej zo zákrut a narazil do bariéry. Oba Mercedesy situáciu samozrejme využili a dostali sa na piate a šieste miesto.

 „Samozrejme, všetko najprv prebiehalo veľmi hladko. Dúfali sme v takýto priebeh pretekov a až do príchodu safety caru to bolo v poriadku. Ale potom George išiel do boxov po čerstvú sadu stredne tvrdých pneumatík a naozaj sa rýchlo približoval,“ vysvetlil rodák z krajiny tisícich jazier.

Bottas mal plné ruky práce s tým, aby sledoval, čo sa deje za ním. „Keď predbiehal Lewisa, sledoval som to v zrkadlách, pretože sa dosť blížili. Kontroloval som, či to nepotrebujem zavrieť alebo niečo podobné a zabrzdil som len o okamih neskôr.“

„V poslednej zákrute som minul vrchol zákruty, len o malý kúsok. Potom som sa dostal na špinavý asfalt a cítil som sa nepríjemne, pretože som išiel tak pomaly. Auto bolo nedotáčavé a narazil som do bariéry. Našťastie som si nič nezničil a nemal som defekt,“ popísal incident Fín. Dokázal sa teda ešte vrátiť na trať a do cieľa napokon prišiel na siedmej priečke.

Celkovo je Bottas s víkendom na Floride spokojný, a to najmä s tempom svojho vozidla. Po piatku to s ním totiž nevyzeralo práve najlepšie, nakoľko mal hneď v prvom tréningu nehodu, kvôli čomu musel potom vynechať druhý tréning. Dokázal sa však spamätať a po sobotňajšej vydarenej kvalifikácii štartoval v pretekoch z piatej pozície. Pred ním boli už len piloti Red Bullu a Ferrari. „Je to dobré. V nedeľu sme boli rýchlostne veľmi blízko Mercedesu, takže je dobré vidieť, že s nimi môžeme naozaj bojovať. Je škoda, že sme nezískali piate miesto, ale aj siedme je stále dobré.“

Súvisiace články