logo F1online.sk

Gasly necítil potrebu ospravedlniť sa Norrisovi: Kam som mal akože ísť?

Pierre Gasly a Lando Norris po kolízii
© FOM
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl9. 5. 2022

Lando Norris zaznamenal v Miami svoje prvé vypadnutie v sezóne. Jeho preteky sa skončili po zvláštnej nehode s Pierrom Gaslym, ktorý ešte predtým utrpel poškodenie po kontakte s Fernandom Alonsom. Aktéri nehody sa na jej príčine úplne nezhodli.

Pre nestranných fanúšikov to bol moment, ktorý okorenil inak nudné preteky. Tešil sa aj George Russell, pretože po nehode musel vyjsť na trať safety car, čo hralo pilotovi Mercedesu do karát.

Čo sa vlastne stalo? Pierra Gaslyho v predošlom kole v prvej zákrute nabral zozadu Fernando Alonso, čím mu spôsobil poškodenie na pravej strane auta. Pomaly idúci Gasly sa potom snažil prepustiť rýchlejšie autá. Vo výjazde z ôsmej zákruty však prišlo ku kontaktu jeho ľavého predného kolesa s pravou zadnou pneumatikou Landa Norrisa.

„Neviem, či mal poškodenie alebo čo. Vedel som, že je napravo, nechával som mu miesto. Trať sa tam stáča smerom doprava, šiel som s ňou, Pierre však prechádzal rovno. Ak to bolo pre poškodenie, tak neviem, čo som mal ešte urobiť. Či som mal ísť úplne popri múre a dúfať, že to nejako dobre dopadne. Mal som jednoducho smolu,“ ponúkol Lando Norris pohľad na túto nehodu. Medzi Norrisom a Gaslym to neiskrilo prvýkrát. Do menšej kontroverzie sa dostali aj minulý rok vo Francúzsku, kde Gasly pri bránení doslova vyhnal Norrisa z trate.

V oficiálnom tlačovom vyhlásení McLarenu bol už Lando o niečo miernejší. „Myslím si, že kolíziu s Pierrom môžeme pomenovať ako pretekový incident. Asi som mu mohol nechať trochu viac miesta, rovnako však aj on. Nakoniec sme sa zrazili,“ skonštatoval britský pilot, ktorý mal preteky sľubne rozbehnuté. V úvode sa pohyboval v TOP10, po pomalšom pitstope (3,6 sekundy) však stratil pozície voči obom Haasom. Ťažko povedať, či by to aj bez nehody vytiahol na body.

„Našťastie sme zase o toľko neprišli, možno jeden či dva body. Aj keď dva body je tiež pekné získať. Auto bolo solídne a mali sme slušnú rýchlosť, ktorú sme však nemohli využiť. Zastávka v boxoch ma stála jednu až tri pozície, čo mohlo v celkovom čase priniesť veľký rozdiel. Nemôžem však viniť mechanikov, celú sezónu sú perfektní. Vrátime sa späť,“ doplnil Lando Norris.

Svoj pohľad na nehodu ponúkol aj jej druhý aktér, pre ktorého sa preteky tiež následne skončili. „Začal to Fernando, keď ma trafil v prvej zákrute. Snažil som sa odjazdiť ešte jedno kolo, aby som zistil, či je možné pokračovať. Auto však bolo príliš poškodené, nevedel som sa udržať na trati ani točiť doľava. V poslednom kole na ceste do boxov som sa snažil držať napravo a nechať autám okolo seba priestor,“ opísal Pierre Gasly incident s Norrisom.

Otázkou zostáva, prečo v prípade natoľko závažného poškodenia monopostu, ktorý sa v podstate nedal ovládať, neodstavil Gasly radšej auto na bezpečnom mieste mimo trate. Zvlášť na mestskom okruhu vo vysokých rýchlostiach bolo jeho počínanie mimoriadne nebezpečné a mohlo sa skončiť aj horšou nehodou.

Napriek tomu Gasly necítil potrebu ospravedlniť sa Norrisovi. „Nechával som mu priestor. Zatáčal som doprava, pozrite si palubné zábery. Neviem, kam som mal akože ísť.“

Aj pilot AlphaTauri prišiel o dobre rozbehnuté preteky. „Som neskutočne sklamaný. Vyvíjalo sa to skvele, na štarte som sa dostal pred Lewisa. V cieli to mohla byť ôsma priečka. Fernando mi však uštedril tvrdý náraz do zadnej časti auta, čím sa snaženie skončilo. Odnášame si viacero pozitív, no inak som veľmi smutný,“ doplnil Francúz.

Súvisiace články