logo F1online.sk

Ralf Schumacher nevylučuje príchod Vettela do AlphaTauri

AlphaTauri
© Twitter/AlphaTauri
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2020

O tom, že Sebastian Vettel má záujem pokračovať vo Formule 1 aj v roku 2021, niet žiadnych pochybností. Otázkou je len to, kam zamieri? Hovorí sa o Racing Pointe a stále aj o Red Bulle. Podľa Ralfa Schumachera je v hre aj tretí tím, ktorý by na prvý pohľad azda nikomu nenapadol: AlphaTauri.

Štvornásobný majster sveta opakovane prizvukuje, že nechce byť vo Formule 1 len do počtu. Chce bojovať aspoň o pódiá a víťazstvá, no v ideálnom prípade aj o ďalší titul majstra sveta. Pódiá a občasné víťazstvo by vedel získať v Racing Pointe/Aston Martine a v Red Bulle, no v Alpha Tauri?

Podľa Ralfa Schumachera to nemusí byť také nereálne, ako sa na prvý pohľad zdá. Ak FIA odmietne protest Renaultu proti Racing Pointu a následne ani nedôjde k zmene pravidiel, podľa ktorých môžu tímy s minuloročnými komponentami o rok nasadiť nové, a to bez minutia žetónov, môže mať AlphaTauri z veľkej časti rovnaké auto ako teraz Red Bull.

“Viem si predstaviť, že by sa Red Bull o rok zachoval inak, ak by mohol nasadiť štyri výkonnostne vyrovnané monoposty,” zamyslel sa Ralf Schumacher pre Sky. Na takéto tvrdenie zatiaľ nie sú žiadne konkrétne dôkazy, ale z pohľadu Red Bullu by to dávalo zmysel.

Alex Albon by si udržal sedačku v áčku Red Bullu, ktorý z väčšej polovice vlastní thajská rodina. Na druhej strane by v oboch tímoch červených býkov mohla byť určená jasná jednotka; v Red Bulle by neboli dvaja “alfasamci” Vettel s Verstappenom. Nemec by navyše mohol nadviazať na spoluprácu s Adrianom Neweym zo začiatku minulého desaťročia a začať pripravovať monopost pre rok 2022.

Otázka je, či by vedel Red Bull na takýto ťah Vettela nahovoriť. “Sebastian tam začínal… A Franz Tost je jeho veľkým fanúšikom, rovnako ako Helmut Marko. Možno by z toho niečo mohlo vzniknúť.”

Predstava Vettela v zelenej kombinéze Aston Martinu však pôsobí oveľa pravdepodobnejšie. Schumacher si myslí, že Lawrence Stroll a Otmar Szafnauer musia po Vettelových výkonoch v Maďarsku ešte intenzívnejšie pomýšľať na to, že ho vezmú na palubu.

“Na výkony Sebastiana a Ferrari sa treba pozerať oddelene,” podotýka Schumacher. “Ako sa čakalo, Ferrari na tom bolo dosť zle, no dokázali z toho vyťažiť maximum. V prvom rade však Sebastian.”

Vettelovi pomohli skúsenosti, keď si na začiatku pretekov vypýtal stredne tvrdú zmes pneumatík. V porovnaní s Leclercom tak získal dôležitú výhodu. “Svojho kolegu mal od začiatku až do konca víkendu pod kontrolou. Z toho náročného balíka, ktorý mal, vyžmýkal maximum. Odjazdil bezchybné preteky.” Dostať od Lewisa Hamiltona celé kolo “nebolo zábavné, ale už aj vlani bol Mercedes ako vo vlastnom svete, ako už povedal aj sám Sebastian.”

Súvisiace články