logo F1online.sk

Kuan-jü Čou po prvom bodovom zápise: O tomto som len sníval

Kuan-jü Čou a Lewis Hamilton
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala21. 3. 2022

Kariéra prvého čínskeho pretekára vo Formule 1 sa rozbehla tak, ako sa patrí. Na nedeľnej Veľkej cene Bahrajnu, ktorá bola jeho úplne prvou v najvyššej motoristickej triede, obsadil bodované desiate miesto. Čou po odmávaní šachovnicovej vlajky od dojatia len márne hľadal slová.

Slová sa ťažko hľadali aj čínskym komentátorom, keď v poslednom kole pretekov zbadali, že Sergio Pérez sa roztočil. Znamenalo to totiž, že Čou sa posunie z nebodovanej jedenástej priečky do najlepšej desiatky.

Podobne uchvátený bol aj Kuan-jü Čou. “Je to úžasné, ani nemám slov,” vyznal sa po pretekoch. “Boli to také emotívne preteky, veľmi intenzívne. Pred rokom, ba dokonca aj pred dvoma týždňami som mohol len snívať o tom, že získam prvé body na mojom debute vo Formule 1.”

Teraz si možno mnohí povedia, že Čou až taký úžasný výkon nepredviedol, keďže jeho kolega Valtteri Bottas skončil šiesty a on sám sa dostal na body vďaka vypadnutiam Maxa Verstappena a Sergia Péreza. Na druhej strane však treba poznamenať, že 22-ročný Šanghajčan musel už v prvej zákrute riešiť problémy s monopostom, ktorý spadol do anti-stall režimu. Čou bol zrazu posledný.

Nezabudnime tiež na to, že Čou nemá žiadne skúsenosti s Formulou 1 a pred pretekmi musel cítiť aj veľký tlak. “Ak mám byť úprimný, bol som menej nervózny ako pred kvalifikáciou,” reaguje. “Vtedy som bol ozaj nervózny, pretože rýchlosť na jedno kolo nebola na testoch mojou silnou stránkou. V pretekoch to bolo úžasné, mal som zvláštne pocity. Bolo to ako zo sna, v ktorom sa chcete ocitnúť. Keď zhasli svetlá, bolo to skvelé. Tieto preteky boli pre mňa veľmi výnimočné.”

Mladík sa na trati prvýkrát stretol s pilotmi, ktorých doteraz mohol len sledovať. Po výjazde Lewisa Hamiltona z boxov sme dokonca videli minisúboj. “Bol to super manéver, no videli sme, ako sa v tých dvoch kolách trápil. Akonáhle však zohrial pneumatiky, povedal som si, že nech si spokojne ide, ja sa musím koncentrovať na svoje preteky.”

“Myslím si, že som dobre manažoval pneumatiky, no potom všetko závisí od daného vývoja pretekov. Ak máte inú stratégiu, musíte ísť podľa plánu. Niekedy sa musíte brániť, inokedy ich treba pustiť pred seba. Svoju úlohu hrá každá desatinka,” vysvetľoval tretí muž minuloročného šampionátu F2. “Čaká ma ešte veľa učenia sa a analýz.”

Pri tomto učení mu pomáha jeho tímový kolega Valtteri Bottas. Čou je vďačný za to, že má pri sebe niekoho takého skúseného. A keďže objektívne naňho ešte výkonnostne nemá, Bottas mu ochotne radí.

“Je to úžasné, pretože má toľko skúseností. Na každú otázku mi odpovedá veľmi otvorene, je ku mne úprimný a nič neskrýva. Keď máte v novej ére jedného skúseného jazdca a nováčika, tak nepretekáte vedľa seba. Ak máte dvoch vyrovnaných jazdcov, tak začnete bojovať na trati. Toto nie je ten prípad. Dokonca aj päť minút pred tým, ako som naskočil do auta, som sa ho spytoval na nejaké tipy na zahrievacie kolo. Je super, že mi posúva tieto informácie, je to rýchly jazdec, z pohľadu jedného kola jeden z najlepších,” doplnil.

Všetkých štrnásť manévrov Kuan-jü Čoua:

Súvisiace články