logo F1online.sk

Verstappen v Bahrajne najrýchlejší, Red Bull v pozícii najväčšieho favorita

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 3. 2022

Predsezónne testy sú za nami a po dokopy šiestich dňoch sa zrejme väčšina expertov zhoduje, že najväčším favoritom pred štartom sezóny 2022 je tím Red Bull. Ten v sobotu do Bahrajnu priviezol početné vylepšenia, ktoré zdá sa fungovali veľmi dobre. Tento tím ovládol predpoludňajší aj popoludňajší program.

Do štartu sezóny nám tak zostáva týždeň. Už v piatok otvoríme program voľnými tréningami, ktoré poskytnú ďalšie indície o celkovom rozložení síl. S tým, čo sme doteraz videli je však favorit jasný.

Dopoludnia najrýchlejší Pérez

Red Bull začal svoj sobotný program o dobrú hodinu neskôr. Tím potreboval nainštalovať novinky, a tou najvýraznejšou bola nová podlaha. S ňou sa Checo vydal na trať a hneď v prvom meranom pokuse sa dostal do čela. O prvé miesto sa chvíľu preťahoval s pilotom Alfy Romeo Kuan-jü Čouom. Jeho tím konečne ukázal záblesky dobrej formy a aj spoľahlivosti. Najrýchlejší čas si však napokon odniesol Mexičan, ktorý s časom 1:33.105s zaznamenal najrýchlejšie kolo testov a prekonal aj včerajší večerný počin Kevina Magnussena.

Čou napokon skončil druhý, no čo je dôležitejšie, zapísal 82 kôl. Tretie miesto patrí Pierrovi Gaslymu, jeho strata na Péreza však činí 1,7 sekundy, čo len podčiarkuje skutočnosť, že tieto časy naozaj netreba brať vážne.

Opäť sa objavili aj problémy so spoľahlivosťou, tentokrát však žiadne červené vlajky (okrem tých cvičných). Vo svojom trápení pokračovali tímy McLaren a Haas. Partička z Wokingu cez noc priviezla nové diely, ktoré mali pomôcť riešiť problémy s brzdami. Podľa slov zástupcov tímu sa ťažkosti podarilo zmierniť, ale nie odstrániť. Výsledných 39 kôl je asi polovica z toho, čo by McLaren potreboval.

Trápil sa aj Haas. Ten mal dopoludnia k dispozícii päť hodín. Magnussen počas tej prvej odjazdil 23 kôl, v ostatných štyroch len 15. Tím avizoval problém s únikom kvapaliny, Kevin sa však rýchlo vrátil na trať, no po chvíli zamieril späť a už sa na okruh nevrátil.

Red Bull sa pasoval do roly topfavorita

Aj popoludňajší program ovládol tím Red Bull. Aj tentoraz začal svoj program neskôr, keďže mechanici montovali na monopost ďalšie vylepšenia. Tie očividne fungovali. Verstappen zrýchľoval. Jeho čas na zmesi C3 bol rýchlejší než Russellov na C5. Maxovi neskôr najrýchlejší čas ukradol Charles Leclerc, ale na mäkších gumách. Verstappen však v závere testu tiež obul najmäkšie zmesi C5 a zajazdil fialové časy vo všetkých troch sektoroch.

Red Bull sa tak povýšil do pozície nového hlavného favorita, keďže aj samotná jazda v podaní Holanďana vyzerala veľmi hladko. Druhé miesto si napokon odniesol Leclerc, tretie Alonso a štvrté Russell.

Aké je teda rozloženie síl v štartovom poli? Experti Sky Sports David Croft, Martin Brundle a Anthony Davidson stanovili poradie nasledovne: Red Bull (s presvedčením, že majú náskok pred ostatnými), Ferrari, Mercedes, McLaren, Aston Martin, Alpine, AlphaTauri, Alfa Romeo, Haas a Williams.

Pokiaľ ide o spoľahlivosť, tak počas soboty sme videli len jednu červenú vlajku, o ktorú sa „postaral“ (tradične) Valtteri Bottas. Ten len krátko predtým zajazdil veľmi sľubný čas, no opäť to odstavil pre poruchu. Čisté popoludnie sa konečne podarilo Haasu, keď Mick Schumacher zajazdil niekoľko veľmi pekných kôl.

Na finálnom poradí expertov Sky však nezmenili nič. Alpine, Aston Martin a AlphaTauri jazdili veľmi konzistentne a pridali aj spoľahlivosť. Práve spoľahlivosť je faktor, ktorú pred Bahrajnom viacerí spomínajú. Technických problémov sa totiž počas testov objavilo pomerne dosť.