logo F1online.sk

Alonso: Je dobré, že testy boli čierno-biele

Esteban Ocon a Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala13. 3. 2022

El Plan zatiaľ neprináša výsledky, aké by si fanúšikovia Fernanda Alonsa želali. Dvojnásobný šampión je však s predsezónnym programom celkom spokojný. Teší ho najmä fakt, že počas skúmania rôznych smerov vývoja a nastavení monopostu sa francúzskej stajni ukázala jedna konkrétna cesta, ktorá sľubuje výkonnostné zisky.

Prvých päť testovacích dní sa problémy s poskakovaním Alpinu do veľkej miery vyhýbali. O to väčšie prekvapenie bolo cítiť v garáži v sobotu ráno, keď Fernando Alonso vyrazil na trať a na cieľovej rovinke z neho takmer vytriaslo dušu.

Dôvod bol jednoduchý, Alpine vyskúšal, ako sa mu bude jazdiť s nižšou svetlou výškou. Tá mala navýšiť prítlak, no spolu s ním prišlo aj poskakovanie. Ukázalo sa, že všetci sa musia mať na pozore a zatiaľ nikto nenašiel stopercentné riešenie. Alpine už popoludní jazdil so štandardnou svetlou výškou, čo monopost upokojilo, ale aj spomalilo.

Fernando Alonso nakoniec obišiel Sachír 122-krát a zajazdil štvrtý najlepší čas po Maxovi Verstappenovi, Mickovi Schumacherovi a Charlesovi Leclercovi. “Mám dobrý pocit, chýbal nám bezproblémový deň, konečne to bolo fajn. Včera mal dobrý deň Esteban, ale dnes aj ja. Myslím si, že počas posledných dvoch dní sme sa toho o aute naučili veľa. Pri všetkých zmenách, ktoré sme spravili, sme dostali veľmi jasný výsledok.”

O veľmi jasných výsledkoch nemôžeme hovoriť, keď sa začneme baviť v kontexte rozloženia síl, no v Alpine tieto jasné výsledky znamenajú čosi iné. “Niektoré zmeny boli veľmi pozitívne, iné výrazne negatívne. Presne toto je na testoch želaný stav, má to byť čierno-biele, aby ste vedeli, kam sa vydať. My máme jeden jasný smer. Som veľmi šťastný a oveľa lepšie pripravený ako pred dvoma dňami.”

“Na štart sezóny sa veľmi teším, je tu veľa neznámych. Nevieme, akú rýchlosť majú jednotlivé tímy, no zostáva nám už len jeden týždeň a všetko sa dozvieme,” poznamenal Alonso.