logo F1online.sk

Norris prízvukuje: Potrebujeme stopercentne účinné riešenie

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala13. 3. 2022

Hoci McLaren v sobotu vlieval veľké nádeje do súčiastok, ktoré dorazili z továrne a mali vyriešiť problémy s prehrievaním bŕzd, v priebehu dňa sa ukázalo, že ešte to nie je celkom ono. Lando Norris verí, že po zisku týchto poznatkov je už jeho stajňa na najlepšej ceste za vytúženým cieľom, no netuší, či sa ho podarí dosiahnuť už pred Bahrajnom.

Landovi Norrisovi sa počas prvých troch sobotňajších hodín podarilo odjazdiť 39 kôl. To bolo síce viac ako počas predchádzajúceho dňa, ale na Hamiltonových 67 sa to stále nechytalo. Jedna vec už začínala byť jasná: McLaren ešte stále stopercentne nepodchytil chladenie bŕzd. “Pred veľkou cenou potrebujeme spraviť ešte jeden krok,” vysvetlil šéf tímu Andreas Seidl. “Dnes by sme už zvládli pretekovú vzdialenosť, ale museli by sme manažovať brzdy.”

Vytúžená riadna preteková simulácia sa teda nekonala, no Lando Norris verí, že McLaren už vidí svetlo na konci tunela. “Myslím si, že už to máme pod palcom. Vieme, aké máme problémy. Teraz je otázka, či máme na to aj dokonalý liek.”

“V tomto ohľade nebudeme mať istotu, až kým sa do toho nepustíme budúci týždeň a kým všetko neposkladáme dokopy. Tím vo Wokingu pracuje tvrdo, taktiež chlapci a dievčatá tu, aby pochopili tie problémy, prečo sa vlastne objavili a prečo nás postretli. Nie je to jednoduchá vec, je to pomerne komplikovaná oblasť, ktorá si vyžaduje veľa práce, vyrobiť tieto súčiastky chce čas. Vyriešiť to, aby sme o týždeň na tom boli dobre, je výzva,” uvedomuje si mladý Brit.

V Bahrajne sme napokon videli len Norrisa. Daniel Ricciardo sa v stredu večer necítil dobre, z čoho sa napokon vykľul koronavírus. Momentálne je v karanténe, no Veľkú cenu Bahrajnu by mal bez problémov stihnúť. Ak predsa len nie, McLaren má k dispozícii viacero rezervistov: Oscar Piastri, Stoffel Vandoorne či Nyck de Vries.

Austrálčanova predsezónna príprava sa tým pádom ani nepribližuje ideálnemu scenáru. Čo je ešte horšie, ani McLaren ako celok nemal dobré testy. Lando Norris je však rád, že sa tento rok jazdilo aj v Bahrajne — nebyť toho, v tíme by úvodnú veľkú cenu zrejme ani nedokončili mysliac si, že brzdy sú v poriadku. Aspoň po Barcelone to tak vyzeralo…

“Potrebujeme toho natestovať čo najviac, potrebujeme čas, aby sme sa pripravili na ďalší týždeň. Bez týchto testov by sme pred prvými pretekmi boli v oveľa horšej pozícii,” uvedomuje si Norris. “Pre nás je to teraz mimoriadne užitočné, ale každý má občas problémy. Veľa ľudí ich malo v predchádzajúcich rokoch, tentoraz sme sa v nich ocitli my.”

“Neprekáža mi výzva skočiť do toho bez času na prípravu, myslím, že ľuďom sa presne toto páči na krátkych šprintových víkendoch. Panuje tu podobná atmosféra, ako keď sa rovno pustíte do kvalifikácie,” doplnil.