logo F1online.sk

Binotto: Odštartovali sme dobre, ale favoritmi nie sme

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala13. 3. 2022

Výkony Ferrari na rozdiel od predstavení z predchádzajúcich zimných testov vyvolávajú nádej, že tento rok by to už konečne mohlo prísť. Aj Mattia Binotto hlási, že s prípravou na prvé preteky je spokojný, no rýchlosť svojho tímu nepreceňuje. Favoriti sú podľa neho v dvoch garážach naľavo.

Monopost F1-75 bol zatiaľ rýchly vo všetkých podmienkach, či už v chladnej Barcelone s hladkým asfaltom, alebo vo veľmi teplom Bahrajne a na drsnej trati. Ešte v piatok ich auto všetci svorne označovali za najlepšie v padoku, no po sobote sa rozloženie síl zmenilo.

Ako hodnotí aktuálnu situáciu Mattia Binotto? “Nie sme favoriti,” vyhlásil rezolútne. “Myslím, že favoritmi sú tímy, ktoré nimi boli aj vlani, keďže sú to silné stajne. Dokázali, že vedia byť veľmi rýchle, majú fantastické tímy.”

“Na trati ukazujú, že sú veľmi, veľmi rýchle. Ak sú také rýchle, tak my sme outsideri. Je pravda, že sme mali dobrý štart do testov a do sezóny, ale stať sa favoritom? Na to najskôr potrebujeme dobré preteky,” neprebieha šéf maranellského zoskupenia.

Aj napriek zmenám pravidiel a zmazaní rozdielov z minulých rokov Binotto verí, že jeho stajňa bude musieť vo vývojových pretekoch predbehnúť Mercedes s Red Bullom, ak si bude chcieť splniť majstrovský sen. “Myslím, že Red Bull aj Mercedes majú veľmi silné a rýchle autá, tieto tímy sú veľmi silné.”

“Videli sme to dokonca aj počas posledného dňa, na ktorý Red Bull priniesol novinky. Zlepšili sa a ukázali, akí sú vo vývoji dobrí. Som si istý, že v období odteraz po prvé preteky sa aj Mercedes zlepší,” nepochybuje o úsilí inžinierov z Brackley. “Sú teda veľmi silní a rýchli. Ja dúfam, že budeme tými outsidermi, že ich dokážeme potrápiť. To by bolo z našej strany skvelé.”

Tak či onak, vo Ferrari sú spokojní s pokrokmi, ktoré sa im podarilo spraviť po odjazdení 3941 kilometrov v Španielsku a v Bahrajne. “Bolo to šesť dobrých testovacích dní. Prebehli čisto, odjazdili sme veľa kilometrov, jazdili sme spoľahlivo. Nazbierali sme veľa dát, čo je veľmi dôležité s ohľadom na štart sezóny. Bolo to pozitívne: postupne chápeme auto, dáta korelujú s tými z Maranella, zo simulátorov, veterného tunela. Po šiestich dňoch naše auto celkom dobre poznáme. Vieme, že je rozhodne lepšie. Ešte má veľký potenciál, to je pozitívne.”