logo F1online.sk

Tostov obrat: 23 pretekov je absolútny limit

Franz Tost
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 2. 2022

Kalendár Formuly 1 sa stále rozširuje. V tejto sezóne by sme mali odjazdiť až 23 veľkých cien, pričom už teraz sa hovorí o ďalšom rozširovaní, keďže Čína a Katar majú platné zmluvy, aj keď v tohtoročnom kalendári absentujú. A to ani nehovoríme o tretích pretekoch v Amerike, o ktorých sa špekuluje. Podľa šéfa tímu AlphaTauri Franza Tosta je 23 pretekov „absolútny limit“, aj keď ešte pred pár mesiacmi tvrdil niečo iné.

„FOM odviedla s novým kalendárom dobrú prácu a už sa na to teším. Sme pretekársky tím a všetci by mali byť šťastní, že pretekov je čo najviac. Ak sa to niekomu nepáči, mal by odísť,“ povedal Franz Tostoktóbri minulého roku.

Prešlo však pár mesiacov a Rakúšan dokonalo obrátil o 180 stupňov. V rozhovore pri príležitosti predstavenia nového monopostu AT03 už tvrdil niečo celkom iné. „V minulom roku sme mali šťastie, pretože preteky boli veľmi zaujímavé a veľa sa bojovalo. Niečo také však nemôžeme očakávať zakaždým.“

„Takže pre mňa je 23 pretekov absolútny limit, nie z pohľadu pracovnej záťaže, ale pretože mám obavy, aby to neviedlo k zmenšenému záujmu ľudí o Formulu 1,“ prehlásil Tost.

„Podľa mňa by bol ideálny počet pretekov osemnásť až dvadsať, pretože Formula 1 má byť prémiovým produktom. Naozaj by sme si mali premyslieť, či nezredukujeme počet podujatí, aby sme tak udržali Formulu 1 takou jedinečnou. Mne osobne 23 pretekov nevadí, ale takto otázka nestojí. Otázka je, čo je najlepšie pre Formulu 1,“ dodal.

F1 na rastúci počet veľkých cien odpovedala skrátením pretekárskeho víkendu zo štyroch na tri dni. Štvrtkové technické previerky a mediálne povinnosti sú po novom presunuté na piatok ráno, čo má dať zamestnancov tímov deň voľna navyše. Podľa športového riaditeľa AlphaTauri Marca Perroneho však chvíľku potrvá, kým to zamestnanci jednotlivých stajní pocítia.

„Budeme potrebovať nejaký čas, kým úplne porozumieme dopadom nových športových a technických pravidiel. Podľa toho potom prispôsobíme naše pracovné zaťaženie. Predpokladám, že sezónu začneme rovnako ako vlani, teda tím dorazí na okruh v rovnakom čase ako v roku 2021, potom sa uvidí,“ povedal Perrone.

Súvisiace články