logo F1online.sk

AlphaTauri čaká v utorok filmovací deň, McLaren ho uskutoční v Barcelone

AlphaTauri AT03
© AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 2. 2022

Tím Scuderia AlphaTauri sa len deň po predstavení nového monopostu AT03 vydáva na trať. Taliansky celok bude po Aston Martine v poradí druhým, ktorý s autom novej špecifikácie vyjde na okruh. AlphaTauri síce nepotvrdilo, na ktorej trati sa filmovací deň uskutoční, s najväčšou pravdepodobnosťou to však bude v Imole.

Nezabúdajme, že filmovací deň je užitočnou skúškou. Aj keď každý tím smie odjazdiť len sto kilometrov, na špeciálnych pneumatikách a s maximálnou povolenou rýchlosťou 200 kilometrov za hodinu, stále sa v priebehu tohto „testu“ dajú nazbierať cenné dáta.

V piatok vyšiel ako prvý na trať tím Aston Martin, ktorý filmoval a testoval v Silverstone. V utorok nasleduje AlphaTauri. Vzhľadom na zverejnené kresby na sociálnych sieťach tímu sa filmovací deň zrejme uskutoční v Imole. Do úvahy však pripadá aj okruh Misano, kde tím z Faenzy testoval vlani.

„Je to po prvýkrát, čo sa auto vydá na trať, takže je dôležité preveriť systémy, pozrieť sa na ústrojenstvo, softvér a nájsť možné bugy,“ povedal technický riaditeľ stajne Jody Egginton. „Sú to len základné previerky, aby ste vedeli, že všetko funguje tak ako má.“

„Taktiež chceme pozbierať nejaké dáta, čo bude užitočné pred prvým testom v Barcelone, kde sa chceme sústrediť na zložitejšie úkony a dlhšie jazdy,“ dodal Egginton.

Ešte pred prvými predsezónnymi testami sa na trať vydá aj McLaren, ktorý svoj monopost predstavil v piatok. Britský tím by mal filmovací deň uskutočniť priamo na okruhu Catalunya tesne pred začiatkom testov.

„Asi ako každý tím, aj my plánujeme filmovací deň tesne pred začiatkom oficiálnych testov v Barcelone,“ povedal šéf McLarenu Andreas Seidl. „Taký je náš plán. Stále však potrebujeme vyriešiť množstvo vecí, aby sme sa na to pripravili. Piers (Thynne, produkčný riaditeľ, pozn. red.), James (Key, technický riaditeľ, pozn. red.), Andrea (Stella, pretekový riaditeľ, pozn. red.) a ich ľudia však odvádzajú skvelú prácu a som si absolútne istý, že budeme pripravení.“

Súvisiace články