logo F1online.sk

Aston Martin zvažuje vývoj vlastného motora

Aston Martin AMR22
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 2. 2022

O nových pohonných jednotkách, ktoré majú vstúpiť do služby v roku 2026, sa stále rokuje. Aj keď o tom už malo byť rozhodnuté, stále sa čaká. Takisto sa čaká na definitívne rozhodnutie Audi a Porsche, ktorí majú záujem o vstup do Formuly 1. Svoje možnosti však podľa ich technického riaditeľa Andyho Greena skúma aj Aston Martin.

Tímu momentálne dodáva pohonné jednotky Mercedes, rovnako tak prevodovky i ďalšie komponenty. Jednou z najdôležitejších vlastností nových motorov má byť ich ekonomickosť. Ich cena i náklady na vývoj by sa mali výrazne znížiť, čo povzbudilo Audi a Porsche. Povzbudiť by však mohli aj ďalších.

„Myslím, že s našimi ambíciami niečo také z dlhodobého hľadiska určite skúmame,“ povedal na margo vývoja vlastných motorov technický riaditeľ Aston Martinu Andy Green. „V roku 2026 by mali prísť nové pravidlá a myslím, že ako tím by sme sa do toho radi zapojili.“

Tím má nového strategického partnera, saudskoarabského ropného giganta Aramco. Ten by mohol zohrať kľúčovú rolu. „Pripojilo sa k nám Aramco ako jeden zo sponzorov. Uvidíme, čo prinesú ďalšie roky,“ dodal Green.

Technický riaditeľ Aston Martinu o tom hovorí dosť neisto, no pravda je taká, že podoba novej generácie pohonných jednotiek bude potvrdená čoskoro a všetci dodávatelia sa pustia do práce prakticky okamžite. Na príklade Red Bullu pritom môžeme vidieť, že rozbehnúť vlastnú motoráreň nie je vôbec jednoduché. Novú továreň a prinajmenšom 500 zamestnancov nezískate z noci na deň. Neznie teda veľmi pravdepodobne, že by Aston Martin niečo také dokázal stihnúť.

V novej sezóne sa bude Aston Martin naďalej spoliehať na podporu Mercedesu, ktorý musel v poslednom roku adaptovať svoje motory na nové palivo E10. „V porovnaní s rokom 2021 prejdú pohonné jednotky minimálnymi zmenami. Je to asi tá časť monopostu, ktorá sa zmenila najmenej.“

„Motory museli byť rekalibrované a palivá zmenené. Nie je to však taká zásadná zmena,“ dodal Green.