logo F1online.sk

Nasadíte dvoch nováčikov? Nemáte šancu, prehlásil Tost

Nikita Mazepin a Mick Schumacher
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 2. 2022

Uvidíme ešte niekedy, aby tím Formuly 1 nasadil na štart sezóny dvoch nováčikov podobne, ako to vlani urobil Haas? Podľa šéfa tímu AlphaTauri Franza Tosta už nie. Zaúčanie mladíkov totiž stajne stojí niekoľko desatín každý pretekársky víkend, čo si na extrémne vyrovnanom rošte už nemôže nikto dovoliť.

Haas to vlani urobil z pragmatických dôvodov, AlphaTauri (lepšie povedané Toro Rosso) to ako juniorský tím Red Bullu malo v „popise práce“. Boje v strede poľa sa však postupne vyrovnávajú a už nerozhodujú desatiny, ale stotiny ba dokonca tisíciny. Z tohto dôvodu si už podľa Franza Tosta tímy nemôžu dovoliť nasadiť dvoch neskúsených pretekárov.

„Jazdiť s dvoma neskúsenými pretekármi je v dnešnej dobe skutočne veľká výzva. V Pohári konštruktérov to znamená, že sa okamžite zosuniete dozadu,“ prehlásil Tost, ktorého cituje Motorsport.com.

„S dvoma nováčikmi neexistuje šanca, že budete bojovať v strede poľa alebo v jeho čele, pretože štartový rošt je strašne konkurencieschopný a nesmierne silný. Pozrite sa na časy v kvalifikácii, bavíme sa tu o stotinkách sekundy. Myslím, že v Saudskej Arábii delilo Charlesa Leclerca a Pierra Gaslyho 87 tisícin sekundy, to je nejakých 78 centimetrov alebo tak nejak. Na rošte to znamenalo rozdiel dvoch pozícií,“ hovorí Tost.

„Ak máte mladého a neskúseného pretekára, bavíme sa tu o strate v rozsahu desatín sekundy, nie tisícin,“ dodal Rakúšan.

Vlani nám jazdci v strede poľa predviedli niekoľko kvalifikácií, v ktorých rozhodovali mikrodetaily. Saudská Arábia, kde v sobotu delilo kvarteto Leclerc – Pérez – Gasly – Norris presne 126 tisícin sekundy, bola len jedným z príkladov.

Svojho času to bol práve juniorský tím Red Bullu, ktorý mladých jazdcov priam chrlil a do Formuly 1 ich posúval jedného za druhým. Tento trend však v posledných rokoch ustal a Pierre Gasly sa usadil v AlphaTauri ako jeho dlhodobý líder. Vlani ho doplnil nováčik Júki Cunoda, ktorý vo svojom prvom roku naozaj výrazne strácal.

Aj sám Tost preferuje radšej skombinovať mladosť a skúsenosť. „Myslím, že kombinácia nováčika a skúseného pretekára je lepšia. Ak sa nájde nejaký veľmi talentovaný mladý pretekár, Scuderia AlphaTauri je vždy pripravená ho vychovať,“ dodal.

Súvisiace články