logo F1online.sk

Zákazníci môžu byť rýchlejší než továrenské tímy, upozorňuje Monchaux

Alfa Romeo, ilustračné
© Twitter/Alfa Romeo Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 1. 2022

Autá bližšie pri sebe, tesnejšie pretekanie či vyrovnanejšie šance. To je len rýchly výpočet toho, čo majú priniesť nové technické pravidlá podľa ich tvorcov. Prirodzene však každá zmena pravidiel so sebou prináša aj zmenu rozloženia síl. Uvidíme, či prekvapí niektorý z outsiderov a vyskočí poradím vyššie. S niečím takým počíta aj technický riaditeľ Alfy Romeo Jan Monchaux.

Niektorí to zvládnu lepšie, iní horšie, no každý začne úplne od nuly. Prakticky všetko, čo bolo v autách v roku 2021, je v roku 2022 nepoužiteľné. Rovnaké zostanú „len“ pohonné jednotky. Ich kvalitu zákaznícke tímy ovplyvniť nemôžu, ale mohli by prekvapiť svojho dodávateľa? Mohli by byť napríklad Haas alebo Alfa Romeo pred Ferrari?

„Áno, povedal by som, že sa to môže stať. Minimálne na papieri to je možné,“ povedal pre RacingNews365.com technický riaditeľ Alfy Romeo Jan Monchaux. „Pravidlá dodávateľom pohonných jednotiek ukladajú povinnosť poskytnúť úplne rovnaký hardvér a rovnaké motorové módy.“

„Ak dodávatelia dodržiavajú pravidlá a sú dostatočne transparentní, nevidím dôvod, prečo by nejaký stredopoľový tím nemohol odviesť výnimočnú prácu v porovnaní so zavedenými tímami,“ dodal 43-ročný Francúz.

Ďalšou častou otázkou je, či budeme svedkami podobného zázraku, akým bol Brawn GP, ktorý sa z ničoho nič objavil s veľkým náskokom na čele (aj) vďaka dvojitému difúzoru. Samozrejme, pravidlá boli postavené tak, aby takýmto počinom zamedzili. Úmyselne sú čo najreštriktívnejšie a poskytujú konštruktérom minimum manévrovacieho priestoru.

Aj Monchaux silno pochybuje, že by v tejto sezóne mohla nastať podobná situácia ako v roku 2009 s Brawnom. Jeden zo zákazníckych tímov sa však rozhodne môže postarať o nejaké to prekvapenie.

„Situácia s Brawnom bola dosť zvláštna a taká dominancia by bola veľmi prekvapujúca,“ hovorí Monchaux. „Ale sledovať v novom roku niektorý z tímov zo stredu poľa, či už z predného alebo zadného konca, ako na začiatku sezóny výrazne poskočí nahor? Za mňa to je dosť možné.“

Súvisiace články