logo F1online.sk

Grosjean: Masi spravil dobrú vec pre fanúšikov a šport

Romain Grosjean
© Twitter/Praga Official
Milan Kubala
Milan Kubala18. 1. 2022

Michael Masi mnohým leží v žalúdku, no nie Romainovi Grosjeanovi. Francúzsky pilot je presvedčený, že riaditeľ pretekov sa rozhodol správne, keď sa pokúsil spraviť maximum pre to, aby sa posledná Veľká cena Abú Zabí reštartovala a aby sme sa v poslednom kole dočkali veľkého finále, nie veľkej blamáže, ktorá by sprevádzala ukončenie šampionátu za bezpečnostným vozidlom.

Romain Grosjean si po hrozivej nehode v Sachíre doprial krátku pauzu, no veľmi rýchlo sa vrátil do pretekárskeho kolotoča. V nasledujúcej sezóne si zasadne do monopostu tímu Andretti Autosport v americkej IndyCar, no to neznamená, že by efjednotku prestal sledovať.

Sledoval ju aj celý minulý rok a nevynechal ani záver ročníka, ktorý priniesol strhujúci súboj Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena. “Bolo to super!” vyhlásil Romain Grosjean na tlačovej konferencii, na ktorej ohlásil svoje plány na sezónu 2022. “Bolo to vzrušujúce, moje srdce bilo ako zvon. Podľa mňa bolo úžasné, že dve autá zviedli boj o majstrovský titul v poslednom kole.”

“Myslím si však, že je nesprávne pozerať sa na to tak, že sa ten šampionát rozhodol v jednom kole. Mali sme 22 veľkých cien a treba sa pozrieť na celý ročník. Max mal defekt v Baku, Valtteri Bottas trafil Verstappena v Maďarsku, potom sme videli preteky v Silverstone. Keď vezmeme do úvahy, koľko bodov Max stratil a nie vlastnou vinou, bol to on, kto si zaslúžil vyhrať titul,” vysvetľuje držiteľ desiatich pódiových trofejí.

Ak by Abú Zabí bolo samostatné podujatie, majstrom sveta by mal byť niekto iný, no len v tom prípade. “S ohľadom len na preteky v Abú Zabí, Lewis si titul zaslúžil viac. V poslednom kole mal smolu. Avšak ako fanúšik motoršportu som miloval to posledné kolo, pozeral som sa na to so vzrušením.”

K takému záveru by sme sa však nikdy nedopracovali, keby Michael Masi nerozhodol, že sa smie vrátiť do prvého kola päť pomalších áut, ktoré boli medzi Lewisom Hamiltonom a Maxom Verstappenom, a taktiež keby s reštartom pretekov vyčkal ešte jedno kolo tak, ako mu to prikazujú pravidlá. Treba však zdôrazniť aj to, že podľa komisárov mal Masi právomoc takto konať.

Podľa Romaina Grosjeana spravil dobre a Formulu 1 ochránil pred blamážou. “Dá sa na to pozrieť niekoľkými spôsobmi. Bolo by to veľmi zvláštne, keby nepustil tie pomalšie autá a Lewis bol prvý a Max v tom jednom kole za ďalšími štyrmi autami.”

“Na druhej strane pre Lewisa to bolo nanič rozhodnutie, ale ako fanúšik pred televízorom, ako divák, si myslím, že Michael Masi prijal správne rozhodnutie pre šport. Nemyslím, že by bolo zrovna príjemné, keby sa šampionát skončil za bezpečnostným vozidlom. A nebolo by to dobré, keby sme skončili s tým, že chlapcov bude deliť pár áut,” naráža na pomalšie monoposty bývalý pilot Haasu.

Grosjean vraj viac držal palce Mercedesu, no dokázal uznať aj Verstappenove zásluhy a sezónu hodnotil ako celok, nenechal si zahmliť zrak poslednými piatimi kolami. “Ja som bol skôr na Lewisovej strane ako na Maxovej, tak som si hovoril, že Lewis o to prišiel na záver sezóny. Max spravil to isté, odviedol úžasnú prácu. Ale pomyslel som si, že bolo super mať týchto dvoch chlapcov hneď pri sebe.”

Dočká sa Grosjean svojho testu?

Na spomínanej tlačovej konferencii mal Romain Grosjean v súvislosti s Formulou 1 odpovedať na ešte ďalšiu otázku, ktorá sa týkala jeho plánovaného testu s Mercedesom. Ten sa mal najskôr konať pred sezónou 2021, potom sa presunul na VC Francúzska, ktorá však bola presunutá a nový termín kolidoval s Grosjeanovými povinnosťami v USA. Neskôr sa už k tomu jednotlivé strany nedostali; programy mali plné, cestovanie nebolo jednoduché a v F1 vrcholil jeden z najnapínavejších bojov v histórii.

Grosjean dnes tvrdí, že ponuka otestovať Mercedes nepadla. “Po Abú Zabí som Totovi poslal správu… Teda, nechal som tomu pár týždňov a potom som Totovi poslal správu a odpovedal mi. Tá správa sa začínala slovkom ďakujem a posledná veta znela takto: ‘V tomto roku ťa už musíme posadiť do toho auta.'”

“Áno, stále je to na programe. Vlani nám do toho skočilo niekoľko vecí, ktoré to neuľahčili. Tento rok nemôžem prísť na Veľkú cenu Francúzska, pretože budeme pretekať v Iowe, ale Mercedes chce ísť do toho, ja chcem ísť do toho, aj keď môj krk bude umierať, pretože som v tejto oblasti prišiel o dosť veľkú časť svalstva. Môžete sa spýtať Pata (O’Warda), aké to bolo,” zaškeril sa pripomínajúc O’Wardove posezónne testy v Abú Zabí.

“Ale áno, stále chcem ísť do toho a ak k tomu dôjde, bude to skvelé. Avšak teraz sa primárne koncentrujem na to, aby sme s Andrettim vyhrávali preteky,” vysvetlil napokon Grosjean.

Súvisiace články