logo F1online.sk

Michael Masi sa vrátil do padoku: Prichádzal som sem trochu nervózny

Michael Masi
© Twitter/Albert Fabrega
Milan Kubala
Milan Kubala31. 3. 2023

Veľká cena Abú Zabí 2021 rozhodla o osudoch viacerých dôležitých postáv vo svete Formuly 1. Spečatila i budúcnosť Michaela Masiho, ktorý sa už do kresla riaditeľa pretekov nikdy nevrátil, ba dokonca sa nevrátil ani do padoku. To však platilo len do víkendovej VC Austrálie, na ktorú najskôr prichádzal s malou dušičkou, no nakoniec sa dočkal vrúcneho privítania.

A niet sa čomu čudovať. Michael Masi si po kontroverzných pretekoch musel vypočuť kadečo. Svoje mu adresovali osobnosti zo sveta Formuly 1, no to sa ani zďaleka nevyrovnalo invektívam a vyhrážkam, ktoré si musel vypočuť od fanúšikov.

“Keď som sem v stredu prišiel prvýkrát, bol som trochu nervózny,” priznal Michael Masi, ktorý v Melbourne poskytol rozhovor britskému Daily Mail. “Na vlastné oči ste však videli to milé privítanie.” Bývalý riaditeľ pretekov F1 je v Albert Parku pracovne ako predseda komisie pre sériu Supercars.

Aj keď Masi sa ešte stále nemohol vyjadrovať priamo k udalostiam z Abú Zabí, keďže podľa zmluvy s FIA je viazaný mlčanlivosťou, vrátil sa aspoň k tomu, ako on sám prežíval nasledujúce mesiace. Prezradil, že s útokmi diváckej verejnosti sa vyrovnával len ťažko a so žiadosťou o pomoc šiel aj za odborníkmi.

“Keď som skončil vo FIA, rodičom som oznámil, že tým dňom je koniec. Po dozvukoch z Abú Zabí som im povedal, aby sa neunúvali a nič nečítali ani nepozerali. Nie je to zdravé,” spomína na úvod roka 2022 Masi. “Sociálne siete môžu byť v mnohých smeroch skvelým nástrojom, no nie v iných. Niekedy môžu byť veľmi toxickým miestom.”

“Veľa času som strávil tým, že som sa staral o seba. Pomohlo mi to, presne to som potreboval. Veľa času som trávil zlepšovaním svojej fyzickej kondície,” pokračoval štíhlejší a vyšportovanejší Austrálčan, “ale dosť dlho som sa dostatočne nestaral o svoju psychiku.”

“V súkromí som sa zhováral s pár ľuďmi a s mojou partnerkou. Bola mi úžasnou oporou spolu s priateľmi a rodinou. Dostalo sa mi aj profesionálnej pomoci, no pravdepodobne som po nej siahol neskôr, než som mal, a síce koncom roka, keď už bolo pomerne ticho,” vysvetľuje Masi.

Formula 1 je náročný šport aj pre ľudí v zákulisí. Nekonečné cestovanie si pýta svoju daň. Michael Masi si až po odchode na “formulovú Sibír” v Austrálii uvedomil, koľko času mu vlastne pretieklo pomedzi prsty.

Dnes je spokojnejší. “Miloval som svoju prácu, ale vtedy si neuvedomujete, aký dopad má na vás to cestovanie. Keď sme sa stretli naposledy v roku 2021, prakticky som žil v lietadle. Teraz si môžem doma navariť jedlo či stretnúť sa s príbuznými. Môžem si užívať aj takéto radosti.”

“Z mojich starých rodičov žije už len Agusta, ktorá má 89 rokov a býva desať minút od môjho domu. Po anglicky nevie ani slovo (obe strany Masiho rodiny pochádzajú z Talianska, pozn. red.) a je nadšená, že ju navštevujem a spolu si dáme kávu. Je to o takýchto drobných veciach. Svadby, narodeniny… Ani si neuvedomujete, čo znamenajú,” konštatuje rodák zo Sydney.

Po otázke, či by chcel svoju starú prácu späť, sa Masi len rozosmeje. Uzavrel už svoju kapitolu vo FIA? Pre celkové zmierenie by azda bolo dobré dať za celou vecou bodku aj tým, že by sa stretol s Lewisom Hamiltonom a všetko si vysvetlili medzi štyrmi očami.

Určite Masi chápe aj pohľad protistrany a jej fanúšikov, hoci súdny človek nemôže súhlasiť s tým, akým spôsobom ho niektorí prezentovali na sociálnych sieťach. “Oni majú svoj pohľad a na svoj názor majú právo. Rešpektujem každý názor. Nie je na mne, aby som komentoval, čo si myslia a čo nie,” zareagoval a prezradil, či by bol ochotný sa porozprávať aj so samotným Hamiltonom: “Ak niekto prejaví záujem o diskusiu, som otvorený. Vždy som jej bol otvorený.”

Po štvrtku sa to však nezdá byť pravdepodobné. Novinárov zaujímalo, čo na návrat Michaela Masiho do padoku hovorí samotný Lewis Hamilton a či sa s ním plánuje stretnúť. “Ja sa koncentrujem len na svoju budúcnosť. Pozornosť venujem výlučne návratu k víťazstvám. Nemám k tomu čo povedať.”

Súvisiace články