logo F1online.sk

Podľa Windsora si Formula 1 odchodom Masiho pohoršila

Michael Masi
© Getty Images/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 12. 2022

Bývalý pretekový riaditeľ Michael Masi pokračuje v práci v motoršporte. Po odídení z FIA, ktorú opúšťal ako „zbitý pes“, si našiel uplatnenie vo svojej rodnej Austrálii, kde je skutočne veľmi ďaleko od epicentra globálneho motoršportu. Novinár a bývalý manažér Williamsu či Ferrari Peter Windsor však tvrdí, že na Formulu 1 nezanevrel.

Pripomínať Masiho koniec vo Formule 1 je možno zbytočné, keďže ten príbeh všetci poznáme. Podľa niektorých bol jeho odchod zaslúženým vyvodením osobnej zodpovednosti, podľa iných sa celkom „hulvátsky“ zachovala samotná FIA. Tá mala na zlyhaní svojho pretekového riaditeľa na Veľkej cene Abú Zabí nemalý podiel, no napriek krásnym frázam a sľuboch o zmenách, vykopla federácia Masiho ako nejakého psa a pri odchode ešte hodila všetku špinu naňho. Realita však celkom očividne nebola taká jednoduchá.

Nech už na to máte akýkoľvek názor, mnohí z nás sa zhodnú aspoň na tom, že po Masiho odchode k veľkému zlepšeniu nedošlo. Niels Wittich a Eduardo Freitas sa síce snažili, ale nevyhli sa početným chybám, častokrát nepochopiteľným, ktoré však na ich šťastie nemohli ovplyvniť celkový výsledok šampionátu, nakoľko Red Bull v tejto sezóne absolútne dominoval.

S veľmi zaujímavou informáciou, odvolajúc sa na vlastné zdroje, prišiel úspešný žurnalista a bývalý manažér Williamsu Peter Windsor, podľa ktorého by sa bývalý riaditeľ pretekov návratu nebránil.

„Masi opäť pracuje vo svete motoršportu doma v Austrálii a opäť robí niečo podobné ako pretekového riaditeľa,“ povedal Windsor.

„Jeden z mojich priateľov povedal, že keby mu Formula 1 dala ponuku, pravdepodobne by sa vrátil a odviedol by veľmi, veľmi dobrú prácu v porovnaní s tým, čo máme teraz.“

„Samozrejme, v Abú Zabí urobil obrovskú chybu – všetci robia chyby –, avšak otázka znie: ‚Je to horšie, než čo máme teraz?‘ Keď už nič iné, Masi skutočne rozhodoval a dokáže organizovať,“ hovorí Windsor, ktorý však jedným dychom dodáva, že toto sa nikdy nestane.

„Som si však istý, že to sa nikdy nestane, pretože Toto Wolff by to zrejme nedovolil a Masi urobil takú veľkú chybu, až sa dá tvrdiť, že by sa nikdy nemal vracať,“ uzavrel Windsor.