logo F1online.sk

Wolffove rany sa ešte nezahojili: Michael Masi je patologický egomaniak

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala16. 4. 2024

Hovorí sa, že čas všetko vylieči. Čím je však rana hlbšia, tým ho treba viac. Totovi Wolffovi nestačili ani dva roky od kontroverznej VC Abú Zabí 2021, aby našiel vnútorné zmierenie. Bývalý pretekový riaditeľ Michael Masi mu stále leží v žalúdku.

Po chybnom rozhodnutí Michaela Masiho, ktoré FIA označila za “zlyhanie ľudského faktora”, bol majstrovský titul de facto odovzdaný Maxovi Verstappenovi. Riaditeľ pretekov však podľa záverov vyšetrovania konal “v dobrej viere”, no ani to mu nepomohlo uchrániť si svoju stoličku.

Toto Wolff v rozhovore pre pripravovanú knihu The Formula naviac naznačuje, že Masi mohol mať aj inú motiváciu takto dramaticky zasiahnuť do priebehu veľkej ceny, než len striehnuť na dodržiavanie pravidiel. Vraj sa chcel stať tým, kto ťahá figúrkami.

“Keď sa nad tým začnem zamýšľať, príde mi veľmi neférové, čo sa v ten deň stalo Lewisovi a celému tímu, že jednotlivec porušil pravidlá a v podstate dovolil, aby to prebehlo takto,” hovorí Toto Wolff v knihe The Formula od Jushuu Robinsona a Jonathana Clegga. “Aj keď on je totálne nepodstatný: Žije na druhej strane planéty a nikto oňho nemá záujem. On bol skutočne totálny, patologický egomaniak.”

Michael Masi počas vyšetrovania priznal, že sa snažil pri svojom rozhodnutí brať do úvahy záujmy všetkých strán vrátane toho, že veľká cena by sa nemala dojazdiť za bezpečnostným vozidlom. Na tomto sa mali zhodnúť aj predstavitelia šéfov tímov ešte pred spomínanou veľkou cenou.

Podstatným faktorom bola šou. “Dráma a sláva robí tento šport takým pôsobivým,” uznáva šéf Mercedesu. “Všetci videli drámu, ako zaslúžený osemnásobný majster sveta bol okradnutý o svoj titul. Ja by som bol radšej, keby to dopadlo naopak, ale toto rozhodne zanechalo v histórii svoju stopu.”