logo F1online.skF1online.sk

Günther Steiner: Keby Charlie Whiting žil, Hamilton by mal osem titulov

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 12:29

Hneď na úvod sezóny 2019 svet Formuly 1 obletela smutná správa o smrti dlhoročného riaditeľa pretekov Charlieho Whitinga. Nahradil ho Michael Masi, ktorý však ešte na túto úlohu nebol pripravený. Po nástupe do funkcie spravil množstvo chýb, no de facto rozhodol aj o tom, že majstrom sveta sa stal Max Verstappen a nie Lewis Hamilton. Keby v Abú Zabí 2021 ešte žil Whiting, dopadlo by to inak, tvrdí Günther Steiner.

Bývalý šéf Haasu sa po odchode z Formuly 1 vydal cestou televízneho experta a autora kníh. V októbri tak vychádza jeho druhý knižný počin, ktorý v anglickom origináli nesie názov “Unfiltered: My Incredible Decade in Formula 1”. Steiner sa v ňom vracia k posledným desiatim rokom, ktoré strávil v kráľovnej motoršportu, zo svojho pohľadu a bez servítky rozoberá tie najdôležitejšie udalosti.

Nechýba ani kontroverzná VC Abú Zabí 2021, na ktorej sa Michael Masi dopustil dvoch zásadných chýb. Obe hrali v prospech Maxa Verstappena, ktorý sa nakoniec dostal k prvému majstrovskému titulu. Steiner to opisuje ako “frašku biblických rozmerov”.

“Nech ste už v tejto veci na ktorejkoľvek strane (a áno, súhlasím, že to bola úžasná zábava), z pohľadu pravidiel to bola fraška biblických rozmerov,” píše vo svojej novej knihe Günther Steiner. “Bez ohľadu na to, aké rozhodnutie by prijal Charlie Whiting v pozícii Michaela Masiho, bolo by to oveľa menej kontroverzné a trápne.”

Temperamentný Talian pokračoval svojským jazykom: “Ach, srať na to. Všetci vieme, čo by Charlie urobil. Keby bol vtedy vo vedení, Lewis by bol dnes osemnásobným majstrom sveta,” vyhlásil suverénne.

FIA po prešetrení Masiho konania uznala, že došlo k zlyhaniu ľudského faktora v dvoch momentoch. Preteky boli reštartované o kolo skôr, než prikazovali pravidlá, a riaditeľstvo pretekov nepustilo späť do líderského kola všetky monoposty, ktoré zaostávali o kolo. Keby FIA postupovala podľa platných pravidiel, poradie by sa v závere pretekov nezmenilo a Hamilton by dorazil do cieľa na prvej priečke.

Michael Masi o svoju prácu prišiel, no to už Lewisovi Hamiltonovi titul nevrátilo. Tento rok v rozhovore pre magazín GQ však priznal, že keď vidí zábery z posledných pretekov sezóny 2021, stále ho to bolí, ale “už som s tým zmierený”.

Súvisiace články

Diskusia