logo F1online.sk

Vasseur: Urobili sme obrovský krok vpred, ale nezbierali body

Frédéric Vasseur
© Twitter/Alfa Romeo Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 1. 2022

Do novej pohonnej jednotky Ferrari vkladali v tíme Alfa Romeo veľké nádeje. Stajňa z Hinwilu sa v roku 2021 veľmi snažila a jej tempo bolo neraz dosť kvalitné, výsledky však akosi neprichádzali. Ferrari na tom síce po motorovej stránke stále nebolo perfektne, no nedostatok konských síl určite nie je hlavným dôvodom, prečo v Alfe Romeo v tejto sezóne nepozbierali dostatok bodov.

„Mám z toho veľmi zvláštny pocit, pretože si myslím, že po stránke čistej výkonnosti sme si počínali celkom dobre,“ povedal šéf Alfy Romeo Frédéric Vasseur. „V porovnaní s rokom 2020 sme urobili obrovský krok vpred, možno najväčší zo všetkých, ak sa pozrieme na stratu na pole position.“

„Na druhej strane sme však v priebehu roka premárnili dobré príležitosti. V Budapešti sme sa zaplietli do nehody, v Spa sme taktiež mali príležitosť, v Bahrajne to zas bol problém v boxoch a v Imole sa Kimi roztočil v zahrievacom kole.“

„Sú to dva body tu, štyri body tam a je to trochu zvláštny pocit, pretože na konci dňa záleží len na počte bodov. Nezáleží na tom, že ste boli rýchlejší, keď nepozbierate body. Pre tím je to frustrujúce, po stránke výkonnosti sme urobili krok vpred, ale nezbierali body,“ dodal Vasseur.

Taký je však niekedy šport. Možno sa posťažovať na to, že Williams mal zrejme viac šťastia a na niektorých okruhoch bol tento tím úplne stratený, Alfa Romeo však z lepšej konzistencie nedokázala vyťažiť. Niekedy tento výsledok padá na hlavu jazdcov a ich výkonov, niekedy si za to môže samotný tím (napríklad absolútne nezvládnutá stratégia v Mexiku) a inokedy je to prostá smola. Vo výsledku však bol Williams tým, ktorý pozbieral body.

„V priebehu sezóny to bolo skutočne zhora-dolu. Mali sme dobrý začiatok a až do podujatia v Monaku to šlo dobre. V lete prišlo ťažké obdobie, no v záverečnej fáze sezóny sme sa dokázali vrátiť,“ spomína Vasseur.

„Je ťažké to analyzovať, pretože pri pohľade na klasifikáciu to je viac ako jasné, pri pohľade na výkonnosť však stačí desatina a celkový obraz sa kompletne zmení. Ak mám túto sezónu nejak zhodnotiť, tak poviem, že výkonnosť bola dobrá a výsledky slabé,“ uzavrel Vasseur.

Súvisiace články