logo F1online.sk

Andreas Jenzer: Júkiho vysielačky? Teraz je tak o 80 percent pokojnejší než býval

Júki Cunoda
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 12. 2021

Júki Cunoda a jeho vulgárne vysielačky. Treba povedať, že ku koncu sezóny už tento problém nebol taký vypuklý, no najmä v jej prvej polovici si kvôli tomu japonský mladík vyslúžil množstvo negatívnych komentárov. Pridali sa dokonca aj jeho šéfovia.

Ak sú vašimi šéfmi takí prísni veteráni sveta automobilizmu, ako Helmut Marko a Franz Tost, radšej príliš nevyskakujte. Cunoda však neraz otváral stavidlá svojim emóciám, zapol vysielačku a spustil celý rad najrôznejších vulgarizmov. Treba povedať, že niečo také je u Japoncov dosť nezvyklé.

„Môžete mu povedať: ‚Prosím, nehovor tak, nie je to dobré pre tvoj imidž, nie je to dobré pre tím. Skrátka mlč‘. Potom si však stiahne priezor na prilbe, nasadne do auta a keď príde akýkoľvek problém, hneď sa naštve,“ hovorí šéf AlphaTauri Franz Tost pre Formula1.com.

„Ľudia musia pochopiť, že toto je monopost Formuly 1. Potrebujete agresivitu, nie sa len voziť dookola. Jazdci musia mať v sebe ten adrenalín, inak by nedokázali ukázať potrebnú výkonnosť,“ vysvetlil Tost.

Rakúskemu veteránovi sveta motoršportu tak nezostáva iné, než dúfať, že Cunoda sa dokáže poučiť. Treba povedať, že s postupom roka sa mu darilo trochu potlačiť svoje emócie, alebo aspoň nezapínať vysielačku, keď už používa vulgarizmy.

„Budem od neho žiadať, aby s tým prestal. Môže si kričať pre seba a nezapínať predtým vysielačku. Ubližuje mu to a ubližuje to tímu,“ hovorí Tost.

Japonský mladík sa zaprisahal, že sa to bude snažiť čo najviac obmedziť a treba povedať, že sa mu to ku koncu sezóny aj darilo. „Veľmi ma to mrzí. Zakaždým sa snažím kontrolovať svoj slovník, ale niekedy to je ťažké. Vždy sa snažím zlepšovať,“ povedal Cunoda.

Tento jeho zlozvyk nie je ničím novým. Negatívne sa tým preslávil už vo svojich juniorských rokoch, napríklad vo Formule 3 sa neraz veľmi nevyhranene vyjadril smerom k svojmu inžinierovi, ktorý si od neho vypočul zopár neúctivých slov. Spomína na to aj Andreas Jenzer, v ktorého tíme Júki jazdil v F3. Ten tvrdí, že slovník japonského mladíka bol v tých časoch ešte omnoho pikantnejší, než je tomu teraz.

„Keď s nami začínal, tie jeho vysielačky boli absolútna katastrofa. Povedal by som, že dnes je už tak o 80 percent pokojnejší než vtedy. Keď to bolo naozaj zlé, skrátka sme mu povedali: ‚Dobre, vypíname vysielačku, sústreď sa len na jazdu‘. Vždy sme hovorili, že by tú energiu zo svojho temperamentu mal využiť na jazdenie, nie na vrieskanie po ľuďoch. Bol vo vysielačke príliš emotívny a mal problémy dostať svoju frustráciu pod kontrolu. Ale už sa to zlepšilo,“ povedal Andreas Jenzer, zakladateľ tímu Jenzer Motorsport.

A nakoniec, spokojný nebol ani poradca Red Bullu Helmut Marko. „Takýto slovník nie je príliš japonský. V Japonsku kvôli tomu získava negatívnu publicitu. Nie som si úplne istý, či vie, čo tie slová znamenajú,“ povedal Rakúšan.

Súvisiace články