logo F1online.sk

Icemana vo vedení tímu nečakajte, nepáči sa mu politikárčenie

Kimi Räikkönen
© Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala10. 12. 2021

Kimi Räikkönen má pred sebou posledné preteky v roly jazdca Formuly 1. Jeho fanúšikovia by si istotne želali, keby ešte nejaký rôčik potiahol, a ak by to nebolo možné, tak sa v budúcnosti do kráľovnej motoršportu vrátil aspoň v nejakej forme. Fínsky rýchlik však avizuje, že vo vedení tímu to určite nebude, keďže zákulisné politikárčenie ho absolútne neláka.

Na politikárčenie vo Formule 1 sa pred pár dňami posťažoval aj Jacques Villeneuve, podľa ktorého je až “smiešne”, ako ďaleko tímy na čele so svojimi šéfmi zachádzajú. Kanaďan má obavy, že sa čoraz viac vzďaľujeme od športu a blížime sa k akejsi reality šou.

Kimi Räikkönen nikdy nebol tým typom jazdca, ktorý by v zákulisí kul pikle, hral psychologické hry a púšťal sa do politiky. A práve toto si spája aj s prácou vo vedení tímu Formuly 1, v ktorom ho v najbližšej dobe istotne neuvidíme. Určite nie, ak to takto bude pokračovať.

“Nie, je tam priveľa bludov a politiky. Myslím si, že je to trápne,” odmietol Kimi Räikkönen pozíciu vo vedení tímu, kde by mohol pracovať napríklad ako športový poradca. “Ale tak to už raz je. A zdá sa, že sa to len zhoršuje a zhoršuje.”

Odchádzajúci majster sveta hovorí, že jeho najbližšie kroky nebudú späté s Formulou 1. Najskôr chce podporovať svojho syna Robina v jeho motokárovej kariére, a on sa chce vo voľnom čase venovať motokrosu.

“Niektorí ľudia mi začínajú hovoriť, že sa doma budem nudiť,” prezradil Iceman, ktorý však nad takýmito komentármi len krúti hlavou. “Ja im hovorím, že ak majú doma nudu, tak by mali vymeniť dom alebo ľudí, s ktorými žijú. Ja také problémy nemám.”

Aké má vlastne Kimi Räikkönen pocity pred poslednými pretekmi kariéry? Keď sa pred rokom Sebastian Vettel lúčil s Ferrari, zložil dokonca pieseň v taliančine a odspieval ju počas toho, ako sa vracal do boxov.

Také emotívne momenty od Fína čakať nemáme, to už skôr od jeho rodiny, ktorá ho tento víkend sprevádza. “Moja žena bude z toho určite viac rozcítená,” zasmial sa. “Pochybujem, že deťom na tom bude záležať, oni si nájdu veci na robotu, ktoré sú zaujímavejšie. Radi prídu do teplej krajiny sedieť v bazéne a podobne. Ale je fajn ich tu mať.”

A práve s rodinou by chcel Kimi tráviť viac času. Ako jeden z dôvodov, prečo kráľovnú motoršportu opúšťa, totiž pred pár týždňami uviedol aj obrovské časové požiadavky F1, ktorá mu diktovala celý kalendár. “Teším sa na to, keď sa táto sezóna skončí. Je fajn, že sa už blíži koniec. Teším sa na normálny život, ktorý bude nasledovať.”

Stretávať priateľov aj mimo okruhov bude príjemná zmena. “Spoznal som veľa ľudí, s ktorými som pracoval, veľa dobrých ľudí. S niektorými sme sa spriatelili. Celkovo sme však takí zaneprázdnení, že toto nie je miesto, kde by sme si mohli povedať, že sme priateľmi, nemáme čas spolu nič podniknúť.”

“Ak budeme chcieť, môžeme sa stretnúť aj mimo toho všetkého,” poznamenal zrejme aj s odkazom na Sebastiana Vettela, s ktorým má Iceman skvelý vzťah. “Bude mi chýbať jedna vec, a tou je pretekanie. Avšak existujú aj ďalšie série, ktoré sú azda lepšie, v nich ide viac o čistom pretekaní.”

Napokon na margo pretekárskych plánov doplnil: “Momentálne sa nezaoberám ničím, len chcem dokončiť tento rok. Uvidíme, či sa objavia nejaké zaujímavé príležitosti. Ak mi to bude dávať zmysel, možno do toho pôjdem, ale momentálne nemám žiadne plány.”

Súvisiace články