logo F1online.sk

Gasly ľutuje zlomené krídlo, mohol pohroziť Bottasovi

Pierre Gasly a iskry
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala20. 11. 2021

Pierre Gasly nadviazal na slušný piatok a v kvalifikácii opäť ukázal, že tento rok žmýka zo svojho monopostu každú stotinku sekundy. Jediná škoda je, že posledné kolo nestihol dokončiť po tom, čo sa mu na výjazde z pätnástej zákruty zlomilo predné krídlo. Nebyť toho, mohol skončiť na úrovni Valtteriho Bottasa či dokonca pred ním.

Pilot AlphaTauri doplatil na obrubníky. Tie v Katare síce nie sú obzvlášť vysoké, ale kvôli tomu, ako sú nahusto za sebou, tento víkend spôsobili viacero problémov. Akonáhle cez ne prechádza monopost, jednotlivé komponenty môžu kvôli vibráciám povoliť. Takto povolilo Gaslyho predné krídlo, ktoré následne prederavilo pravú prednú pneumatiku.

“Naše krídla sú naozaj slabé v porovnaní s ostatnými,” povzdychol si Pierre Gasly a začal vyratúvať, kde všade mal kvôli nim problémy. “Prišiel som oň v Bahrajne, v Monze, na iných obrubníkoch aj v Soči. Vyzerá naozaj krehko. Musím to ešte presne poprezerať, ale nevyzeralo to tak, že by som šiel ponad neho príliš zoširoka, no zrazu sa zlomilo.”

Pierre Gasly tým pádom nezaútočil na tretie miesto Valtteriho Bottasa, no určite na to mohol pomýšľať. Na fínskeho rodáka mu podľa výsledkovej listiny chýbalo 0,162 sekundy a ak sa v čase jeho nehody pozrieme na volant a jeho spodný riadok, zistíme, že Gasly v porovnaní s predchádzajúcim kolom získaval až 0,16 sekundy.

“Kvalifikácia bola úžasná, zatiaľ máme naozaj dobrý víkend,” pochvaľuje si posledné dva dni v Katare. “Myslím, že táto trať patrí k mojim najobľúbenejším. Naše auto tiež malo dobrý balans a dokážeme zatlačiť až na limit. Jazdí sa tu skvele.”

“V poslednom kole v Q3 som sa zlepšoval o jeden a pol desatinky, takže sme boli veľmi blízko Valtteriho. Neviem, či sa aj on zlepšoval alebo nie, ale naše kolo sa vyvíjalo naozaj dobre. Na vonkajšku pätnástej zákruty som zatlačil trochu viac a zvnútra auta ma dosť šokovalo, že som takto prišiel o predné krídlo a vyfučala mi celá pravá predná pneumatika,” opisuje záver Q3 Gasly.

Kvalifikovať sa na úrovni Mercedesu je skvelý výsledok, bude ho však treba potvrdiť v nedeľu, ideálne bohatou bodovou nádielkou. To možno nebude také jednoduché, pretože Gasly bude štartovať na mäkkých pneumatikách.

Gaslymu to však neprekáža. Keďže v Katare by malo byť predbiehanie ťažšie, chcel sa na štarte dostať pred pár súperov. “Nechcel som štartovať na stredne tvrdej zmesi, do prvej zákruty je to dosť ďaleko a už od začiatku víkendu mi bolo jasné, že budem chcieť optimalizovať náš výkon na štarte a v prvom kole. Myslím si, že sme si vybrali správne.”

Súvisiace články