logo F1online.sk

Kuan-jü Čou novým pilotom Alfy Romeo!

Kuan-jü Čou
© Twitter/UNI-Virtuosi
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 11. 2021

Správy, že Alfa Romeo oznámi meno druhého pilota v utorok 16. novembra, sa naplnili do bodky. Ráno v tento deň tím Alpine ohlásil, že Oscar Piastri bude v roku 2022 pôsobiť ako rezervný jazdec francúzskej stajne. O pár hodín neskôr oznámil tím Alfa Romeo, že po sezóne končí Antonio Giovinazzi. Všetko tak smerovalo k jasnému výsledku. Novým pilotom stajne z Hinwilu a tímovým kolegom Valtteriho Bottasa sa stal Číňan Kuan-jü Čou.

O rodákovi zo Šanghaja sa špekulovalo niekoľko mesiacov. Čou bol kandidátom na prestup do tohto tímu už v lete, pričom sa hovorilo aj o značnom finančnom balíku, ktorý má so sebou priniesť. Špekulácie však načas ochladli, keďže čínski sponzori vraj chceli, aby Alfa Romeo podpísala s aktuálne druhým mužom celkového hodnotenia F2 dlhodobý kontrakt. Ochladenie prinieslo aj rokovanie o odpredaji Sauberu do rúk Michaela Andrettiho. Všetko sa však vrátilo oblúkom späť na začiatok a Čou sa v novembri predsa len stal oficiálnym pilotom stajne.

Štartový rošt sezóny 2022 je tak konečne kompletný. Čou sa stane historicky prvým pretekárom z najľudnatejšej krajiny sveta v F1, čo je pre Čínu i pre šport samotný veľký medzník. V decembri ho ešte čakajú posledné dve podujatia Formuly 2 v Saudskej Arábii a Abú Zabí, kde sa ešte pokúsi zabojovať o titul s aktuálnym lídrom šampionátu Oscarom Piastrim.

Informáciu o tom, koľkoročnú zmluvu Čou v Alfe Romeo podpísal, zatiaľ nepoznáme. Predpokladá sa však, že je to len ročný kontrakt. Takisto úplne nevieme, ako bol vysporiadaný jeho vzťah s Alpinom, no „Joe“, ako sa čínskemu pretekárovi hovorí, by po novom už nemal byť zmluvne viazaný s tímom z Enstone.

„Je pre mňa potešením privítať Kuan-jü Čoua v tíme Alfa Romeo Racing ORLEN. Je to veľmi talentovaný pretekár, čo ukazujú aj jeho výsledky vo Formule 2. Tešíme sa, že rozvoju jeho talentu ešte pomôžeme vo Formule 1. Sme hrdí na to, akú jazdeckú zostavu sme pre rok 2022 zvolili a presvedčení, že spolupráca Čoua a Valtteriho bude úspešná,“ povedal šéf Alfy Romeo Frédéric Vasseur.

„Tešíme sa tiež z toho, že v našom tíme privítame nových čínskych fanúšikov. Alfa Romeo Racing ORLEN je historická značka, ktorá stelesňuje ducha Formuly 1. Urobíme všetko preto, aby bol zážitok z nášho športu skvelý pre všetkých v Číne,“ dodal Vasseur.

„Už ako dieťa som sníval, že v tomto športe, pre ktorý mám takú veľkú vášeň, sa dostanem čo najvyššie. Teraz sa ten sen stal skutočnosťou. Je pre mňa privilégiom začať moju kariéru vo Formule 1 s takým ikonickým tímom, ktorý v minulosti priviedol do Formuly 1 veľké množstvo mladých talentov,“ povedal Kuan-jü Čou.

„Môj sen sa stal skutočnosťou. Cítim sa byť dobre pripravený na obrovskú výzvu vo Formule 1 po boku pretekárskeho talentu svetovej extratriedy Valtteriho Bottasa. Chcem poďakovať tímu Alfa Romeo Racing ORLEN za túto príležitosť. V budúcom roku bude cieľom naučiť sa toho čo najviac a čo najrýchlejšie.“

„Prvý Číňan vo Formule 1 znamená pre históriu motoršportu v našej krajine prelomový moment. Viem, že sa na mňa budú upierať nádeje mnohých. Pre mňa to bude motivácia zlepšovať sa a dosiahnuť viac,“ dodal Čou.

Súvisiace články