logo F1online.sk

Podľa Strolla bol Cunoda “strašne zúfalý”, Japonec taký trest nečakal

Júki Cunoda so zničeným predným krídlom
© Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala15. 11. 2021

Gro popretekových analýz sa zameralo na súboj Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena, ktorý komisári netrestali, ba ani neprešetrovali. V nedeľu sme však videli, že komisári si po vyčerpávajúcom piatku a podobne náročnej sobote voľno predsa len nespravili. Júki Cunoda dostal desaťsekundový trest za súboj so Strollom. Za súboj, na ktorý majú obaja odlišné pohľady.

Júki Cunoda ako jediný pilot z celého poľa na štarte obul mäkkú zmes. Na nej sa mu však nedarilo získavať pozície takým tempom, ako to dokázali piloti v šprinte, zrejme aj v dôsledku vyšších teplôt. Po štarte z pätnástej priečky tak bol trinásty a súrne sa potreboval posunúť vyššie. Na Lancea Strolla to skúsil v prvej zákrute. Ako to dopadlo už všetci dobre vieme.

“Odštartoval na softoch, prvých pár kôl mal byť veľmi rýchly. Myslím si však, že rýchlostne zaostával a bol strašne zúfalý, aby sa mu ten manéver podaril,” vyhlásil Lance Stroll, ktorému Cunoda kompletne oholil ľavú stranu auta. Úlomky z jeho deflektorov a z predného krídla AlphaTauri posiali okruh v Sennových esíčkach. Na trať vyrazil safety car. “On bol príliš ďaleko, neviem, čo vlastne robil. Myslím, že bol len zúfalý, skrátka príliš optimistický.”

Spočiatku to vyzeralo tak, že Strollov Aston Martin to vydrží. Ako však preteky pokračovali, začal sa postupne rozpadať a nasledovalo odstúpenie z pretekov. “Len sa to zhoršovalo. Najskôr som prišiel o 25 bodov a potom o 45 bodov [prítlaku]. Celé kusy odlietali z auta a pristávali na trati. A prepadávali sme sa.”

Júki Cunoda po pretekoch uviedol, že s rozhodnutím obuť mäkkú zmes bol spokojný. Preteky mu “zničila” kolízia s Lanceom Strollom, za ktorú ho komisári odmenili desaťsekundovou penalizáciou a dvoma trestnými bodmi. To sa mu nepáčilo. Síce uznal, že jeho manéver bol riskantný, ale pripomenul aj to, že Stroll ho úplne ignoroval.

“Kolidoval som s Lanceom, on sa vôbec nepozeral do svojich zrkadiel. Pokračoval v jazde po normálnej stope,” opisuje incident zo svojho pohľadu Júki Cunoda. “Bol to riskantný manéver, ale na začiatku som neprebrzdil. Potom som trochu predsa len prebrzdil, pretože som si uvedomil, že sa vôbec nepozerá. Je to škoda, ale ten manéver bol v poriadku. Na ďalších pretekoch sa musíme vrátiť silnejší.”

A čo ten desaťsekundový trest? “Desaťsekundová penalizácia, to je absolútna… OK, päť sekúnd by bolo prísnych, ale v poriadku. Ale desať sekúnd? To je na smiech.”

Súvisiace články