logo F1online.sk

Vasseur priznal, že ho Giovinazziho slová o sabotáži zaboleli

Frédéric Vasseur
© Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala13. 11. 2021

Keď Antonio Giovinazzi po pretekoch v Mexiku začal špekulovať nad tým, či sa ho Alfa Romeo úmyselne nepokúša potopiť, bolo ťažké uveriť, že tieto slová mladý Talian skutočne vyslovil. A prekvapený zostal aj šéf tímu Frédéric Vasseur, ktorý uznal, že stratégia nebola vôbec ideálna, no slová o sabotáži nečakal.

Giovinazzimu sa v Mexiku podaril skvelý štart. I vďaka kolízii Valtteriho Bottasa a Daniela Ricciarda poskočil z jedenásteho miesta na šieste. Carlos Sainz si s ním rýchlo poradil, avšak Sebastiana Vettela držal úspešne za sebou. Až do zastávok v boxoch, po ktorých sa dostal do premávky a zostal v nej trčať takmer celé preteky.

“Určite, že keď ste na šiestej priečke a skončíte na jedenástej, tak je zjavné, že stratégia nebola dokonalá,” uznáva Frédéric Vasseur. “Avšak pre túto stratégiu sme sa rozhodovali na základe informácií, ktoré sme v tom čase mali na boxovom múriku. Súhlasím s tým rozhodnutím, pretože to vyzeralo ako dobrý spôsob, ako sa vrátiť na trať za Ricciardom. Ricciardo však Antonia blokoval a naše preteky sa skončili.”

Alfa Romeo vraj nepredpokladala, že Austrálčan bude taký pomalý. Avšak nečakala ani takú prudkú Giovinazziho reakciu. “Jeho reakcia ma prekvapila. S Antoniom sme sa rozprávali a vysvetlili sme mu dôvody, čo je najdôležitejšie. Určite je to pre Antonia škoda, pretože odštartoval dobre, nuž a je to škoda aj pre tím, pretože sme boli na šiestom a ôsmom mieste a doťahovali sme sa v šampionáte na Williams. Bola to chyba.”

Giovinazzi hneď po pretekoch vo vysielačke ironicky poďakoval za “skvelú stratégiu”, nuž a keď sa dostal pred talianskych novinárov, uviedol, že po nedeli v Mexiku si už vôbec nie je istý tým, že sa Alfa Romeo nesnaží spraviť všetko pre to, aby ho potopila. “Dodnes som tomu nechcel uveriť…”

Čo na to Vasseur? “Antonia je mi veľmi ľúto za to, čo sa mu stalo minulý týždeň, ale myslím si, že niektoré jeho vyjadrenia boli príliš tvrdé. V našom tíme pre Antonia a Kimiho pracuje 500 ľudí. Nemôžete si reálne myslieť, že náš tím spraví niečo proti vlastným jazdcom.”

“Veľmi ma to nahnevalo, pretože v posledných sezónach sme Antonia dosť pretlačovali. My sme mu dali šancu jazdiť u nás. Predstaviť si, že by sme niečo spravili naschvál, mi prišlo dosť kruté voči mne, tímu, bolo to veľmi sebecké s ohľadom na našu spoločnosť a sponzorov,” vyhlásil šéf stajne.

Stala sa chyba, čo už nik nezmení, avšak Giovinazzi si môže byť istý, že jeho tím spravil preňho maximum, čo v tej chvíli vedel a považoval za správne. “Musíme pochopiť, že sme v tom spolu aj s Antoniom. Ideme na maximum. Aby sme získavali dobré výsledky, robili sme to tri sezóny. Keď sa nám darí, darí sa nám spoločne, keď spravíme chybu, spravíme ju spoločne. Nie je to chyba, pri ktorej by ste na niekoho mohli ukazovať prstom. S Antoniom sme to prebrali a myslím si, že sa všetko vyjasnilo.”

Súvisiace články