logo F1online.skF1online.sk

Blick: Novým pilotom Alfy Romeo sa stane Kuan-jü Čou

Kuan-jü Čou
© Twitter/UNI-Virtuosi
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 11. 2021

Čakanie na obsadenie poslednej voľnej sedačky vo Formule 1 už nebude trvať dlho. Niekoľkomesačné špekulácie by mal tím Alfa Romeo ukončiť tento utorok oznámením tímového kolegu Valtteriho Bottasa. Podľa švajčiarskeho denníka Blick sa ním stane Číňan Kuan-jü Čou.

Rodák zo Šanghaja bol dlhé mesiace považovaný za jedného z hlavných favoritov na miesto po Bottasovom boku. Vstupovali do toho však rôzne prekážky. Hovorilo sa, že čínski sponzori Alfe Romeo zaplatia len v prípade, ak Čou podpíše dlhodobú zmluvu, čo mal odmietnuť šéf stajne Frédéric Vasseur. Ten toto miesto totiž “šetrí” pre francúzsky supertalent Théa Pourchaira.

Následne vstúpili do víru špekulácií Američania. Sauber sa totiž snažil odkúpiť Michael Andretti, ktorý ak by uspel, chcel do kokpitu posadiť Coltona Hertu. Obchod sa však neuskutočnil, a tak sme sa oblúkom vrátili späť na začiatok.

Prvé indície prišli počas brazílskeho víkendu. Novým členom akadémie Alpinu sa stal vicemajster tohto ročníka Formuly 3 Jack Doohan. Ten má Čoua nahradiť aj vo Formule 2 v kokpite tímu UNI-Virtuosi. Všetko tak nasvedčuje tomu, že čínsky pretekár v štruktúrach Alpinu končí.

„Oficiálne potvrdenie príde v najbližších dňoch. Kimi Räikkönen oznámil svoj odchod do dôchodku a taliansky pretekár Antonio Giovinazzi cirkus Formuly opustí taktiež,“ píše Roger Benoit zo švajčiarskeho denníka Blick.

„Priebežne druhý muž celkového poradia Formuly 2 je pre tím dobrou voľbou, pretože s ním prichádza aj veno vo výške 25 miliónov dolárov. Okrem toho, Alfe Romeo na jazdeckom trhu došli možnosti. Šéf tímu Frédéric Vasseur nechce svoj talent Théa Pourchaira posadiť do kokpitu skôr ako v roku 2023 a rezervný pilot tímu Callum Ilott odchádza do IndyCar,“ píše Blick.

Uvažovalo sa aj o ďalšom juniorovi francúzskeho celku, Oscarovi Piastrim. Tento však už skôr povedal, že jeho šance na prestup do F1 sú „nulové“. Austrálčan si v tejto sezóne podmanil srdcia fanúšikov skvelými výkonmi, no od Alpinu šancu nedostal. Francúzsky celok však vraj má s Ocarom plány a zo svojich služieb ho uvoľniť nechce.

„Alfa Romeo nechce pomáhať s rozvojom pilota konkurenčnému tímu, keďže Piastri v prípade zisku titulu v F2 nebude môcť pokračovať v tomto šampionáte. Podobne ako Piastri, aj Čou je členom akadémie Alpinu. Francúzi si však 20-ročného Austrálčana chcú do budúcna ponechať,“ píše Blick.

Súvisiace články

Diskusia