logo F1online.sk

V Džidde ešte nie sú práce dokončené: Preteky sa uskutočnia, ubezpečil Masi

Saudská Arábia, Džidda
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 11. 2021

Veľká cena Saudskej Arábie je na programe 5. decembra 2021. Na okruhu v Džidde sa momentálne usilovne pracuje, no za posledný mesiac sa na verejnosť dostalo niekoľko fotografií priamo z dejiska pretekov, ktoré nás príliš nepresvedčili, že všetko ide podľa plánu. Riaditeľ pretekov Michael Masi však ubezpečil, že práce sa stihnú dokončiť včas.

Formula 1 si zrejme všimla, že saudské podujatie má „na krku“ dosť veľkú kritiku aj bez informácií o meškajúcich prácach na okruhu. Prinieslo teda niekoľko reportáží priamo z dejiska, ktoré verejnosť upokojujú, že všetko ide podľa plánu a práce budú hotové včas. Pridal sa aj riaditeľ pretekov Michael Masi, ktorý síce priznal, že v Džidde ešte treba urobiť hromadu roboty, no podujatie určite nie je ohrozené.

„Bol som tam pred pár týždňami a je tam rušno,“ povedal Masi, ktorého cituje The Race. „Práce prebiehajú súčasne na viacerých miestach a na viacerých veciach. FIA a F1 dostavajú denne aktualizácie o tom, kam sa veci pohli. Práce napredujú veľmi, veľmi rýchlo.“

„Áno, treba toho urobiť ešte veľa, to sa nedá poprieť a myslím, že to uzná každý. Som však presvedčený o tom, že preteky sa uskutočnia,“ dodal Masi.

V stávke je toho veľa. Otázky ľudských práv a ďalšie problémy tejto krajiny má zatieniť desaťročná multimiliónová zmluva medzi Liberty Media a absolutistickou diktatúrou v Saudskej Arábii. Ani jedna zo strán si rozhodne nemôže dovoliť takúto hanbu.

Riaditeľ pretekov sa v najbližších týždňoch vydá na inšpekciu do Džiddy opäť. Sám aktuálnu situáciu prirovnal k udalostiam z Kórei a Indie, kde sa práce na tamojších okruhoch taktiež dokončovali na poslednú chvíľu. Kórejčania to v roku 2010 stihli, Indovia o rok neskôr takisto a Masi je plný sebadôvery, že rovnako tomu bude aj teraz.

„Obe tieto podujatia sa napokon uskutočnili bez akýchkoľvek problémov a som si istý, že v Saudskej Arábii to dopadne rovnako. Trať bude spĺňať všetky bezpečnostné požiadavky, tým som si istý,“ hovorí Masi.

„Niektoré časti sú už celkom hotové. Kvalita odvedenej práce je fantastická, skutočne prvotriedna. Dokončia to, tým som si istý,“ dodal.

Súvisiace články