logo F1online.sk

Brawn: Mexiko ukázalo, že nové pravidlá sú potrebné

Max Verstappen pred Hamiltonom, Bottasom, po štarte VC Mexika 2021
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 11. 2021

Veľká cena Mexika priniesla opäť fantastickú náladu na tribúnach a množstvo zaujímavých okamihov. Avšak preteky samotné príliš vzrušujúce neboli, čo sa aj očakávalo. Riedky vzduch vo výške cez 2200 metrov nad morom pretekaniu so súčasnými monopostami nepraje. Uvedomuje si to aj výkonný riaditeľ F1 pre motoršport Ross Brawn.

„Štart mal pre formovanie pretekov kľúčový význam, Max preskočil oba Mercedesy a Valtteri sa roztočil. Od toho momentu sa výkonnostný rozdiel medzi Red Bullom a Mercedesom, o ktorom sa toľko hovorilo, stal opäť skutočným,“ napísal vo svojom stĺpčeku Ross Brawn.

„V kvalifikácii došlo v tomto smere k anomálii, keďže vpredu bol Mercedes. Akonáhle však Red Bull a Max mali pred sebou voľnú trať, bola ich výkonnostná prevaha očividná. Viem, že som to vo svojich stĺpčekoch už napísal, ale tieto preteky boli ďalším príkladom toho, prečo potrebujeme nové pravidlá. Opäť sa ukázalo, ako náročné je pre tieto monoposty priblížiť sa. Väčšina sa dokázala dostať len na rozdiel jednej alebo dvoch sekúnd. Preto chceme pravidlá zmeniť a chceme autá, ktoré dokážu pretekať bližšie pri sebe,“ dodal Brawn.

Ten si za svojho jazdca dňa vybral Maxa Verstappena. V hlasovaní fanúšikov síce zvíťazil (asi aj trochu pochopiteľne) Sergio Pérez, no mužom pretekov bol podľa väčšiny odborníkov i podľa Brawna samotného ich víťaz.

„Bol to z jeho strany pôsobivý výkon. Pre mňa je jazdcom dňa Max za jeho kontrolu nad situáciou v prvej zákrute, perfektný reštart a za to, ako nikomu nedovolil priblížiť sa,“ napísal Brawn.

„Šéf Red Bullu Christian Horner povedal, že Max strávil množstvo času skúmaním potenciálnych stratégií, ktoré by sa dali na štarte využiť.“

„To mi pripomína, ako Michael Schumacher zvykol tráviť veľa času štvrtkovými prechádzkami po trati. Skúmal zákruty a sledoval výbehové zóny, ak by sa niečo nepodarilo. Potom vedel, či dokáže vyviaznuť v prípade nejakého odvážneho útoku a bol sebaistejší, ak sa pre taký manéver sám rozhodol. Max zvládol prvú zákrutu veľmi dobre a mal dostatočnú istotu,“ napísal Brawn.

„Do konca sezóny zostávajú štyri preteky a stať sa ešte môže všetko. Tohtoročný boj o titul ešte ani zďaleka nekončí,“ dodal.

Súvisiace články