logo F1online.sk

Na trápiaceho sa Péreza sa už nemôže pozerať ani Brawn: Nahraďte ho, prosí Red Bull

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2023

Sergio Pérez bol Maxovi Verstappenovi ako-tak vyrovnaným súperom iba v prvých štyroch či piatich pretekoch ročníka, následne výkonnostne odpadol a prakticky už v polovici šampionátu bolo o majstrovi sveta rozhodnuté. Sezóna 2023 tak bola pomerne nudná. Aby sa niečomu obdobnému v budúcnosti predišlo, Red Bull by mal podľa Rossa Brawna dosadiť na miesto Péreza niekoho konkurencieschopnejšieho. Rakúšanom dáva za príklad Mercedes zo začiatku turboéry, ktorého jazdci boli nesmierne vyrovnaní a navzájom si nič nedarovali.

Sergio Pérez nezaostáva za Maxom Verstappenom o pol triedy a ani o jednu celú triedu, ale o rovno dve. Mexičanovo kvalifikačné a pretekové manko na trojnásobného majstra sveta je markantné a zatiaľ čo Holanďan má na konte neuveriteľných sedemnásť triumfov, rodák z Guadalajary iba dva.

Navyše, čím sa sezóna blíži ku svojmu záveru, Pérezove výkony naberajú skôr zostupnú, než vzostupnú tendenciu. Ross Brawn preto vedeniu Red Bullu radí, aby sa v záujme Formuly 1 33-ročného pretekára zbavilo, a nahradilo ho niekým, kto dokáže Verstappenovi sem-tam aj „podkúriť“.

„Aj keď majú momentálne nadvládu, časom sa na nich niekto dotiahne,“ odvetil Brawn na otázku, či sa niekomu v horizonte najbližších rokov podarí zastaviť Red Bull s dominantným Maxom Verstappenom. „Pomaly začíname vidieť určité náznaky – mám na mysli predovšetkým McLaren s Norrisom a občas Piastrim, ktorí klopú na dvere, povedzme to tak.“

„Som ale optimista a verím, že počas tejto zimy dôjde k resetu. Platí však, že keď ste vpredu, máte tú výhodu, že môžete začať s dizajnom svojho nového auta skôr, a vtedy môže vaša nadvláda trvať aj niekoľko rokov,“ poznamenal bývalý šéf Ferrari.

Brawn sa nazdáva, že pokiaľ chce Red Bull v nadchádzajúcich rokoch kraľovať tímovej súťaži aj naďalej, musí sa spoliehať nielen na kvalitný monopost, ale rovnako tak kvalitnú jazdeckú zostavu. Preto „malinovkárom“ radí, aby Péreza nahradili čím skôr niekým konkurencieschopnejším – ideálne už počas zimnej prestávky.

„Pravdupovediac, chcem vidieť v druhom aute Red Bullu niekoho konkurencieschopnejšieho,“ vyslovil sa 68-ročný Brit. „Sergio (Pérez) nanešťastie nepredstavuje pre Maxa (Verstappena) veľkú konkurenciu.“

„Sezóna môže byť zaujímavá aj vtedy, keď má niekto dominantné auto. Stačí, že do druhého auta posadíte niekoho, kto bude robiť tímovej jednotke problémy. Mám na mysli Nica (Rosberga) a Lewisa (Hamiltona). Napriek tomu, že Mercedes dominoval, to bol skvelý rok (pravdepodobne má na mysli ročník 2016, pozn. red.),“ uzavrel Brawn.