logo F1online.sk

Vowles vzdal hold Brawnovi a Wolffovi: Vďačím im za to, kým dnes som

James Vowles
© Twitter/Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár23. 12. 2023

Zdá sa, že Williamsu svitá po dlhých zamračených rokoch na lepšie časy. Nemalú zásluhu na napredovaní tradičnej britskej stajni má nepochybne James Vowles, ktorý šéfuje tímu z Grove už bezmála rok, no miestami pôsobí dojmom, akoby sa ujal funkcie omnoho skôr. Ako sa niekdajšiemu vrcholnému predstaviteľovi Mercedesu podarilo pretransformovať sa na plnohodnotného tímového „lodivoda“ tak rýchlo? Brit vysvetľuje, že za svoje vodcovské zručnosti vďačí trojici Ross Brawn, Toto Wolff a Dave Richards.

Jamesovi Vowlesovi by sme udelili za prvý rok v čele Williamsu jednotku s hviezdičkou. Britský tím totiž spravil citeľný krok vpred a presunul sa z chvosta štartového poľa do jeho stredu. Celok z Grove však nenapreduje iba na trati, ale rovnako tak aj mimo nej, keď modernizuje zaostalú infraštruktúru nehodnú tímu Formuly 1.

Jednoducho povedané sa Williams posúva po všetkých smeroch. Je až prekvapením, že sa Vowlesovi toho podarilo toľko v tak krátkom časovom horizonte. V čom spočíva Britov trik? V ničom zvláštnom, len sa v priebehu rokov učil od tých najlepších – Rossa Brawna a Tota Wolffa počas pôsobenia v Mercedese a BrawnGP a Dava Richardsa ešte za čias Hondy.

„Od každého z nich som sa svojím spôsobom niečo naučil,“ nechal sa počuť James Vowles pre Sky Sports. „Všetci traja sú veľmi jedineční manažéri, majú rôzni štýl vedenia. Od všetkých troch som sa toho v priebehu rokov naučil naozaj veľa.“

Následne Vowles upresnil, čo konkrétne od koho. „Od Tota (Wolffa) som pochytil neuveriteľné obchodné znalosti a to, ako byť skutočne silným lídrom. Ross (Brawn) je zase dobrý v tom, že dokáže dostať do jednej miestnosti tých správnych ľudí, ktorí následne debatujú o správnych témach.“

„Dave Richards má za sebou odlišné zázemie (ako Wolff s Brawnom), ale takisto je nesmierne silným lídrom. Nikdy nezabudnem na jeho prednášky, ktoré si bral každý k srdcu. Za to, kým dnes som, sa musím poďakovať týmto trom jednotlivcom,“ uzavrel Vowles.

Súvisiace články