logo F1online.sk

F1 priznáva chybu pri projektovaní trate v Las Vegas. Zabudla, že v púšti môže byť zima

Obrubníky v Las Vegas
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala10. 11. 2023

Vedenie Formuly 1 sa dnes už doučilo, aké počasie sa vyskytuje v púštnych oblastiach: Cez deň síce býva v púšti pekelne horúco, ale nízka vlhkosť vzduchu a bezoblačná obloha spôsobuje, že v noci môžu teploty klesnúť pokojne aj pod bod mrazu. Bývalý šéf F1 Ross Brawn priznáva, že na tento fakt pri projektovaní okruhu a načasovaní veľkej ceny akosi “zabudli”, a tak cez víkend hrozia extrémne nízke teploty vzduchu a trate.

Rekord najchladnejších pretekov v histórii Formuly 1 dodnes drží Veľká cena Kanady 1978, keď sa ortuť v teplomeri vyšplhala len na hodnotu päť stupňov. Podľa predpovede počasia bude cez víkend v Las Vegas vyzerať teplomer takmer identicky ako v rekordnom roku 1978. Meteorológovia na pretekovú noc predpovedajú teploty hlboko pod desiatimi stupňami.

Tímy by sa s tým dokázali vysporiadať, keby v Las Vegas boli aspoň nejaké dlhé rýchle zákruty, v ktorých sa dajú zohriať pneumatiky. Okruh je však namiesto toho tvorený z dlhých roviniek a zväčša krátkych 90-stupňových zákrut. Prejazdy cez ne teplotu pneumatík príliš nezvýšia. Ak budú v snahe zohriať gumy mávať autami z jednej strany rovinky na druhú, je pravdepodobné, že z toho vzniknú nebezpečné situácie.

“Jedna vec, ktorú sme spočiatku nevzali do úvahy, sú veľmi, veľmi chladné noci,” priznal nie celkom dokonalý priebeh projektovania okruhu Ross Brawn. Bývalý šéf F1 vzápätí upokojil: “Dodávateľ pneumatík to však riešil.”

“Takže, keď sa začnú preteky, čo bude v sobotu v noci, tak je známe, že teploty môžu klesnúť na tri alebo štyri stupne. Tým pádom môže byť naozaj chladno. Postarať sa o to, aby autá v takýchto teplotách fungovali, môže byť výzva,” uvedomuje si nástrahy Las Vegas 68-ročný Brit.

Pirelli do USA privezie najmäkšie pneumatiky, aké má v ponuke, no bude to stačiť? Navyše jazdci nemôžu odjazdiť celý víkend len na mäkkej zmesi. “Dodávatelia pneumatík sa venovali aj tomu, aby to gumy zvládli. Určite čelíme novým výzvam, pred ktorými sme ešte nikdy nestáli, ale ja si myslím, že to bude veľkolepé.”

Bývalého meteorológa F1 Steffena Dietza pobavili vyjadrenia Rossa Brawna o tom, že pri plánovaní okruhu nerátali s takým chladným počasím. “Očakáva sa, že nočné teploty klesnú na päť stupňov, takže toto by mohol byť najchladnejší víkend sezóny. Tieto teploty sú na túto ročnú dobu úplne normálne, dokonca aj v Las Vegas.”