logo F1online.sk

Frustrovaní podnikatelia v Las Vegas žiadajú kompenzácie: Oklamali nás!

Las Vegas, ilustračné
© Pixabay
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 1. 2024

Veľká cena Las Vegas skutočne bola vrcholom tohtoročnej sezóny Formuly 1, len nevieme, či v pozitívnom alebo negatívnom zmysle slova. Keďže o titule bolo rozhodnuté veľmi skoro, stali sa preteky v Nevade akýmsi zlatým klincom programu. Zo športového hľadiska to nebolo sklamanie, keďže pre nejedného fanúšika i experta si divoká naháňačka Charlesa Leclerca s pilotmi Red Bullu vyslúžila nálepku preteky sezóny. Čo však všetko ostatné?

Zastreté výhľady, zatarasené verejné priestranstvá, ohromné zápchy pri budovaní zariadení, predražené lístky, fanúšikovia vyhnaní z okruhu pred jediným piatkovým tréningom, zničené Ferrari po uvoľnení poklopu kanála. To je len stručný výpočet príkladov problémov. Mal to byť vrchol sezóny, ba dokonca športová udalosť roka, ale naplnilo Las Vegas očakávania? A čo je ešte dôležitejšie, naplnilo ekonomické očakávania?

Liberty Media padol ohromný kameň zo srdca, keď Charles Leclerc po udatnom výkone potrápil Red Bully a nakoniec v poslednom kole úchvatným manévrom (možno manévrom sezóny) vyškolil Sergia Péreza. Okrem samotných pretekov totiž priniesla Veľká cena Las Vegas len problémy, sklamania a kontroverzie.

Hlavným tromfom FOM boli od začiatku peniaze. Toto podujatie malo Formule 1 aj miestnym podnikateľom vyniesť obrovský balík. Skutočnosť je však omnoho krutejšia. Iste, mnohí poriadne zarobili, ale keď sa váš podnik nachádzal niekde za „hradbami“, ktoré vybudovali organizátori, tak po vašej reštaurácii ani „pes neštekol“. Možno je to len obyčajná ziskuchtivosť „poškodených“, ale podnikatelia v Las Vegas podľa medializovaných informácií skutočne plánujú podniknúť kroky, aby od miestnych autorít získali časť ušlého zisku.

Podľa LVSportsBiz.com, na ktorý odkazuje portál PlanetF1.com, položili podnikatelia na stôl účtovné uzávierky, ktoré dokazujú, že Formula 1 ich biznisu uškodila. „F1 nepotrebujeme. F1 potrebuje nás,“ povedal podnikateľ Wade Bohn. „Chceme kompenzáciu za straty, ktoré vznikli v dôsledku všetkého, čo urobili F1, okres Clark County a LVCVA (Las Vegas Convention and Visitors Authority, vládna agentúra a oficiálna marketingová organizácia pre Južnú Nevadu pozn. red.).“

Bohn prehlásil, že mu obrat klesol z 8,5 milióna dolárov v roku 2022 na asi polovicu. „Sme presvedčení, že za to nesie zodpovednosť okres. Používajú doláre daňovníkov na to, aby do mesta priviedli Formulu 1, ktorá zas sľúbila, že budú súčasťou komunity a nebudú prekážať. Oni však prišli, všetko zničili, usporiadali preteky a zmizli. Ak sa tieto straty zopakujú aj na budúci rok, na sto percent skrachujem,“ prehlásil Bohn.

Podľa dostupných informácií predstúpil pred mocipánov okresu Clark zástupca nespokojných podnikateľov. Ten politikov a úradníkov upokojil, že o hromadnú žalobu nemajú záujem, ale žiadajú kompenzácie za ušlý zisk. Ako asi očakávate, najväčšie straty im nespôsobili preteky samotné, ale mesiace a mesiace príprav plné asfaltovania ciest, uzávierok a dopravných komplikácií.

„Toto je prvýkrát, čo sa Las Vegas nechalo oklamať vonkajším subjektom, akým je F1,“ povedal majiteľ tunajšej reštaurácie Randy Markin. „F1 sa nedokázala zapojiť do spolupráce s komunitou. Nikto z nás nechce zničiť Las Vegas. Nechceme súd. Všetko zlé je na niečo dobré a presne to chceme. Bude oveľa lepšie, ak sa okresná komisia, LVCVA a F1 spoja a budú aktívne riešiť tento problém.“

Predseda okresnej komisie Tick Segerblom vo svojom prehlásení prijal argumenty nespokojencov a uistil, že „sa tým v budúcnosti určite budeme zaoberať skôr, ako schválime uskutočnenie pretekov v roku 2024“.