logo F1online.sk

F1 strpčuje obyvateľom Las Vegas život. Liberty Media sa dokonca oficiálne ospravedlnila

Las Vegas, USA
© Twitter/Las Vegas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 11. 2023

Veľká cena Las Vegas mala byť verejnou fackou pre Monako, ktoré malo tú drzosť, že za miesto platilo minimum a tešilo sa výsadám, o ktorých mohli iné podujatia len snívať. Status najnablýskanejšieho a najluxusnejšieho podujatia vzalo kniežatstvu Las Vegas ešte dávno predtým, než sa vôbec uskutočnilo. Monako je však samo najlepším príkladom toho, že nie je všetko zlato, čo sa blyští.

Ruku na srdce, koľko dobrého ste počuli o nadchádzajúcom podujatí? Okrem obrovského nadšenia Liberty Media a desiatky tímov, ktorých peňaženky sa naplnia priamo úmerne úspechu Vegas, toho nebolo veľa, čo sme o týchto pretekoch mohli povedať. Ak prinesie víkend fenomenálny športový zážitok, potom možno budeme hovoriť inak, ale teraz môžeme narábať len s informáciami, ktoré máme k dispozícii. A tie boli zväčša negatívne.

Lístky sa nepredali a organizátori pristúpili k drastickému znižovaniu cien, zamestnanci hotelov štrajkovali, Liberty Media žiadala od majiteľov barov a reštaurácií s výhľadom na trať nekresťanské peniaze, taxikári zdvíhali ceny atď. Toto všetko je však úplné nič v porovnaní s tým, čo tieto preteky priniesli obyvateľom a podnikateľom v okolí ulice Las Vegas Strip, kde už v júni začali práce na výstavbe okruhu, ktoré mali veľmi neblahý vplyv na život a podnikanie v meste.

Asi najlepšie to zhrnul známy novinár Matt Gallagher vo svojom podcaste: „O Vegas a Formule 1 sa toho veľa natáralo. Ako sa však ukázalo, odkedy sa začalo s výstavbou okruhu, v meste zavládol absolútny chaos… Museli všetko preasfaltovať, postaviť obrovitánske tribúny, množstvo fantastických miest bolo na celé mesiace totálne zadebnených, uzavretých, zablokovaných atď. A teraz si predstavte, že toto sa bude diať pravidelne nasledujúcich desať rokov.“

Veru tak, zmluva medzi promotérmi podujatia a Liberty Media bola uzavretá na desať rokov. Vtáci na streche pritom čvirikali, že podobne ako kedysi Monako, aj Vegas získalo svoje miesto v kalendári zadarmo. Jedným z promotérov totiž má byť aj samotný majiteľ Formuly 1, ktorý tentokrát nepredal miesto v kalendári (ako je tomu pri ostatných podujatiach), ale uspokojil sa so značným podielom zo zisku. Na konci dňa to môže FOM vyniesť viac ako preteky v Saudskej Arábii, ale vzniká riziko, že staré známe pravidlo „peniaze až na prvom mieste“ sa bude vo Vegas presadzovať ešte vehementnejšie.

„Treba sa ísť pozrieť na TikTok, Instagram alebo YouTube, kde sa objavilo pár videí, ako miestni rezidenti nechápu, čo sa to okolo nich vlastne deje. Musí to byť pre nich príšerné, keď to takto negatívne ovplyvňuje ich životy. Najhoršie na tom však je, že aj keď tam žijete a máte z domova výhľad na trať, nemáte na tento výhľad právo,“ doplnil Tom Bellingham svojho kolegu zo známeho podcastu P1 with Matt & Tommy.

Majitelia reštaurácií majú obavy

Nebojte sa, za tie útrapy to stojí, pretože vášmu mestu prinesieme miliardy. Aspoň tak nejak znie oficiálna rétorika Liberty Media. Tá, samozrejme, počítala s tým, že mnohým obyvateľom v okolí Stripu strpčí život. Veď Monako je toho dokonalým príkladom. V tomto meste sa v blízkosti okruhu na šesť týždňov prakticky zastaví život a miestni rezidenti radšej odchádzajú na vidiek. Byty na prenájom pre fanúšikov F1 vám vynesú slušný balík a v okolí okruhu sa beztak takmer nikam nedostanete, takže na čo sa obťažovať nejakou Formulou 1?

Vo Vegas to vyzerá podobne, len mesto a okruh sú oveľa väčšie. Už v júli, teda štyri mesiace pred pretekmi, bola doprava v okolí Stripu jedna veľká tragédia. „Také zlé ako v Manile,“ povedal svojmu pasažierovi šofér Uberu, ktorý do USA prišiel z filipínskeho hlavného mesta, a teda dobre pozná tamojšiu dopravu. Zápchy sú však nič v porovnaní s tým, čo si prežili majitelia reštaurácií na údajne lukratívnych miestach v blízkosti trate.

Las Vegas Review-Journal píše o prudkých poklesoch predajov a tržieb v okolí výstavby okruhu, ktoré sú pre práce po celé týždne omnoho ťažšie prístupné pre problémy s dopravou. „Podľa majiteľa Randyho Markina sa v jeho reštaurácii zvyčajne pripraví 550 jedál za noc. Keď sa začala výstavba, zrušilo sa podľa neho približne 100 rezervácií za noc. Okrem toho, na víkend v čase konania veľkej ceny má na každý večer obsadených zatiaľ iba sto stolov. Pre pokles počtu zákazníkov sa skrátil pracovný čas zamestnancov a znížili sa sumy prepitného na zamestnanca približne o 20 až 25 percent.“

Markin konštatuje: „Sme na najhoršej ulici. Taxík vás do tejto oblasti nedopraví, Uber taktiež nie. Ako turista si jednoducho poviete, že to nestojí za to a neprídete, rovnako ako miestni. Pre mojich zamestnancov, ktorí musia platiť hypotéky a živiť rodiny, je to brutálne.“

„Chápem, že my ako drobní podnikatelia tým utrpíme, ale pre Las Vegas ako celok to môže byť prínos. Bolo by však príjemné, keby za nami prišli organizátori a povedali: ‚Mrzí nás, že vás to tak zasiahlo. Môžeme vám nejako pomôcť?‘ Nič také však neurobili a myslia si, že takto budeme pokračovať ďalších desať rokov,“ sťažuje sa miestny podnikateľ.

Treba povedať, že nie každý má takéto problémy a mnohým preteky prinesú veľké zisky. Záleží však na prostej zhode okolností. Podnik ako ten Markinov trpí pre výstavbu a samotný víkend mu neprinesie takmer nič. Iní sú na tom však presne opačne. Ďalší zas čelia neistote. Majiteľka istej thajskej reštaurácie v blízkosti okruhu, ktorá dobre pozná pomery na Veľkej cene Singapuru, priznala, že jej podnik výstavbou trate neutrpel. Má však obavy, že turisti zostanú v čase konania pretekov uzavretí v hoteloch a rezortoch. Pohyb po preplnenom meste totiž bude veľmi obmedzený a je otázne, či vôbec budú profitovať z veľkej ceny.

„Nevieme, ale obávame sa, že keď skutočne uzavrú Strip, veľa hostí zostane v kasínach a rezortoch a nebudú môcť prísť. Nevieme, či sa k nám dostanú návštevníci, ale všetci dúfame,“ povedala novinárom.

Liberty Media sa ospravedlnila

Aj keď sa na túto tému v motoristických médiách príliš nehovorí, verejnosť vo Vegas tým žije. Liberty Media treba uznať, že si pred problémami nezatvára oči a jej generálny riaditeľ Greg Maffei sa oficiálnou cestou ospravedlnil. Aj keď oficiálnemu portálu F1.com naďalej dominujú bombastické a nadšené články o nadchádzajúcom víkende, v médiách sa objavilo aj ospravedlnenie.

„Chcem sa ospravedlniť všetkým obyvateľom Las Vegas a oceňujeme ich zhovievavosť a ochotu nás tolerovať,“ prehlásil Maffei. „Do oblasti prinesieme niečo okolo 1,7 miliardy dolárov na príjmoch. Nejde nám len o fanúšikov, ktorí sa chcú pozerať. Dúfame, že pre celé Las Vegas to bude mať veľký ekonomický prínos; dúfame, že ťažkosti sa týkajú len prvého ročníka a v budúcnosti bude všetko jednoduchšie.“

Nuž, rozhodne si nemyslíme, že by bolo podujatie vo Vegas ohrozené. O osude týchto pretekov však rozhodnú excelovské tabuľky. Ak sa po víkende zistí, že dukáty sa prikotúľali, tak táto „tlačiareň na peniaze“ má svoju desaťročnú budúcnosť garantovanú.

Súvisiace články