logo F1online.sk

Michael Schumacher ako šéf Ferrari? Svojho času sa mu táto myšlienka nepozdávala

Michael Schumacher
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 1. 2023

Keď Ferrari v minulom roku opäť vyhodilo šéfa stajne a opäť zaň hľadalo náhradu, nejednému srdce poskočilo pri pomyslení, čo by bolo, keby nedošlo k osudovej nehode Michaela Schumachera. Sedemnásobný majster sveta sa javí byť priam dokonalým adeptom na pozíciu šéfa tímu, dvojnásobne to platí pre post šéfa Ferrari. Sám Michael sa však pred rokmi k tejto myšlienke staval skepticky.

Vskutku nám nezíde na um lepší kandidát na post bossa Scuderie než muž, ktorý s týmto tímom dosiahol najväčšie úspechy. Ohromný rešpekt vo vnútri Gestione Sportiva a pracovná morálka, to sú dve z najdôležitejších atribútov, ktorými by mal každý nástupca Jeana Todta disponovať.

A práve tento nevysoký Francúz pred rokmi otvorene priznal, že legendárny Schumi túto ponuku dostal. Stalo sa tak začiatkom kalendárneho roka 2008 a Jean vtedy dostal od Michaela odmietavú odpoveď.

„On je na túto prácu tým najvhodnejším kandidátom, ale odmietol to,“ komentoval vtedy stroho situáciu Todt.

K ponuke sa neskôr vyjadril aj sám Schumacher, ktorý sa podľa vlastných slov na takúto funkciu príliš necítil. „Keď som videl, akú vášeň a nasadenie vynaložil na túto prácu Jean, ktorý prichádzal do Maranella každý deň, teda aj cez víkend, tak som si povedal: ‚Mám to za potrebné? Nie, nemám.‘“

O niekoľko rokov neskôr bola podobná otázka opäť na stole, keď Schumacher ukončil kariéru po druhýkrát, vtedy ako pilot Mercedesu. Tam sa stretol so svojím dlhoročným spolupracovníkom Rossom Brawnom, ktorý túto debatu opäť otvoril a je celkom zrejmé, že nemecký pretekár bol vtedy už v dosť odlišnej pozícii.

„Je to možné. Pokiaľ ide o Michaelovu budúcnosť, tak sme o tom ešte do detailov nediskutovali, pretože zatiaľ nad tým ani neuvažujeme, ale jeho skúsenosti v motoršporte, jeho úsudok, atď. by boli prínosom pre každý tím,“ povedal vtedajší šéf Mercedesu.

„Nie som si istý, či by stál o plný úväzok a každodenné povinnosti ako niektorí z nás, ale rád by zostal spojený s tímom. Miluje tento šport, miluje preteky, rád vyvíja autá a zaujíma sa o fungovanie tímu. Viem si veľmi dobre predstaviť, že by to jedného dňa mohlo prísť a ja dúfam, že to bude práve v našom tíme,“ zneli Brawnove slová len pár týždňov pred Michaelovou osudovou lyžovačkou v Alpách.

Súvisiace články