logo F1online.sk

Giovinazzi uvažuje, či ho tím v Mexiku nesabotoval

Antonio Giovinazzi
© Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala8. 11. 2021

Antonio Giovinazzi má za sebou katastrofálnu nedeľu, hoci v úvode pretekov to mal rozbehnuté veľmi dobre. Potom však prišlo podľa Giovinazziho absolútne zlyhanie tímu, ktoré malo hraničiť až so snahou potopiť ho.

Alfa Romeo skutočne stavila na pračudesnú stratégiu. Antonia Giovinazziho, ktorý v šestnástom kole jazdil na siedmom mieste a pred sebou mal voľnú trať, povolala do boxov na výmenu pneumatík. Dôvod, prečo tak stratégovia spravili, je záhadou. Taliansky pretekár totižto po zastávke spadol do premávky až za Ricciarda a Bottasa, za ktorými sa trápil pätnásť kôl a následne rýchlostne odpadol.

Ešte pred zastávkou ho tesne nasledoval Sebastian Vettel, ktorý keď zbadal, že Giovinazzi mieri ku svojim mechanikom, vo vysielačke víťazoslávne zvolal: “Yes!” Nuž a v nasledujúcich kolách bol Vettel na čerstvom vzduchu takmer o sekundu na kolo rýchlejší ako mladý Talian za Bottasom.

“Hej, chlapci, vďaka za vynikajúcu stratégiu,” ironicky poznamenal Antonio Giovinazzi v popretekovej vysielačke. Obrovské sklamanie z tímu ho neopúšťalo ani pred novinármi. Vysvetlil, že bol na najlepšej ceste bodovať a pripojiť sa tak ku Kimimu Räikkönenovi, ktorý obsadil ôsme miesto. Giovinazzi však nakoniec skončil jedenásty.

“Som naozaj sklamaný, pretože si myslím, že sme mali dobrú šancu s oboma autami skončiť na bodoch,” povzdychol si pilot Alfy Romeo. “Ale nepodarilo sa im vymyslieť mi dobrú stratégiu. Zastavili sme príliš skoro. Keď som vyšiel z boxov, bol som v premávke. Nič moc. Rád zastavím skôr, ale nie tak, aby som vyšiel v premávke, pretože potom tá stratégia nikdy nezafunguje.”

Jeden by mohol uvažovať, či sa Alfa Romeo nepokúšala predbehnúť so zastávkou Sebastiana Vettela a zabrániť mu v undercute. Faktom však je, že v spomínanom šestnástom kole Vettel na žiadny undercut nemohol pomýšľať. Ak by zastavil, dopadol by presne ako Giovinazzi, a síce zasekol by sa za Ricciardom a Bottasom.

“Keď som sa vrátil na trať, bol som priamo za Ricciardom a Bottasom. Prehrial som si pneumatiky a naša rýchlosť na hardoch už nebola taká dobrá ako ostatných na mediumkách. A keď zvyšok prezul, moje gumy už boli hotové, všetci boli rýchlejší ako ja. To bola jasne chybná stratégia,” vyhlásil Giovinazzi.

Pred britským médiami si Giovinazzi vo vyjadreniach ešte dával pozor, avšak keď mal prehovoriť k talianskemu publiku, bol voči svojmu zamestnávateľovi ešte ostrejší. Prezradil, že už dlhšie mal podozrenie, že aj samotný tím ide proti nemu.

“Či Alfa Romeo robí všetko preto, aby mi zničila preteky? Až doteraz som tomu nechcel uveriť, ale dnes… Som sklamaný,” povzdychol si a na záver dal za všetkým bodku na svojom Instagrame: “Niekedy je ľahké pozrieť sa na pozitíva, inokedy ťažké. Dnes to bolo nemožné.”

Súvisiace články