logo F1online.sk

Gasly po skvelom výkone: Bol som trochu osamotený

Pierre Gasly
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 11. 2021

Pierre Gasly bol v nedeľu jedným z tých pretekárov, ktorí si pomaličky-potichučky jazdili to svoje a nenechali sa ničím a nikým vyrušiť. Francúzsky zástupca v F1 priznal, že sa počas veľkej ceny cítil aj trochu osamotený, avšak spokojný. Lepší výsledok si totižto ani nemohol želať.

Gasly aj s pomocou Júkiho Cunodu štartoval z piatej priečky, keď ho v kvalifikácii dokázali predbehnúť len Red Bully a Mercedesy. Po zhasnutí červených svetiel si navyše o ďalšiu pozíciu polepšil. Daniel Ricciardo totižto nedobrzdil a trafil Valtteriho Bottasa. Fín sa roztočil a Gasly sa mohol tešiť zo získanej pozície.

Ešte predtým si však musel dať pozor, aby sa do chaosu v prvej zákrute sám nezaplietol. “Videl som, že Ricciardo mal veľmi dobrý štart, dostal sa do veľmi dobrého zákrytu. Ja som sa trochu zasekol za Maxom a Lewisom a nevedel som, čo sa Dannymu stalo, ale akonáhle sa dotkol Valtteriho, tak sme sa so Sergiom museli vyhýbať kontaktu a zoširoka to obchádzať. Avšak potom bolo všetko v poriadku. Boli to perfektné preteky,” sumarizuje Pierre Gasly.

Francúz použil slovo “perfektné” či “dokonalé” vo svojich rozhovoroch s novinármi viackrát. A nečudo, veď ako poznamenal Sebastian Vettel, keď mal okomentovať svoju prvú priečku v rebríčku počtu predbiehacích manévrov, nie je dôležité predbiehať, oveľa lepšie je celý rok byť tak ďaleko vpredu, že sa už ani nemáte cez koho dostať.

To si Gasly splnil na jednotku, veď Red Bullu sa nevyrovnal ani Mercedes. A zozadu ho tiež nikto neohrozoval, hoci to Ferrari skúšalo aj tímovou réžiou. “Bol to perfektný víkend. Nemyslím si, že niečo mohlo dopadnúť lepšie. V sobotu sme v kvalifikácii odviedli dobrú robotu, nuž a v nedeľu sme získali štvrté miesto za Red Bullom a Lewisom. To je pre nás ako malé víťazstvo.”

“Získali sme veľa bodov do šampionátu a aj rýchlosť sme mali dobrú. Od prvého kola až do posledného som mal všetko pod kontrolou. Ferrari sa nikdy nepodarilo na mňa poriadne zaútočiť. Užil som si tie preteky. Aj keď som bol trochu osamotený, bavilo sa sledovať, akú máme rýchlosť,” rozplýval sa minuloročný víťaz VC Talianska.

Miestami sa však aj Gasly musel krotiť. Podobne ako mnohí ďalší piloti mal vo veľkej nadmorskej výške problémy s chladením monopostu. “Celý čas som mal rýchlosť, aj pneumatiky som mal v dobrom stave. Tím ma však žiadal, aby som kvôli brzdám trochu uberal. Avšak auto malo rýchlosť.”

Gasly zhrnul celé preteky do jedného slova: “Potešujúce”. “V jednej chvíli som ich požiadal, aby ma len nechali robiť si to svoje. Všetko som mal pod kontrolou, bol som sebavedomý, že disponujeme všetkým, čo potrebujeme, aby sme si tú pozíciu udržali.”

Zisk štvrtej priečky a fakt, že Fernando Alonso skončil len deviaty, znamená, že boj o konštruktérske piate miesto je mimoriadne vyrovnaný. AlphaTauri aj Alpine majú zhodne po 106 bodov. Oficiálne je však vyššie Alpine, keďže tento rok zaznamenal aj jedno víťazstvo.

Súvisiace články