logo F1online.sk

Alfa Romeo by mohla druhého jazdca oznámiť po Brazílii

Antonio Giovinazzi
© Twitter/Alfa Romeo Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 11. 2021

Odkúpenie Sauberu americkým konzorciom okolo Michaela Andrettiho stroskotalo. Tímu tak už nič nebráni konečne rozhodnúť o tom, komu bude patriť miesto po boku Valtteriho Bottasa v budúcej sezóne. Čakanie sa zdá byť nekonečné, finálny ortieľ by sme sa mohli dozvedieť už o niekoľko dní.

Už vieme, že do Hinwilu prestúpi z Mercedesu Valtteri Bottas, ktorý v kokpite nahradí svojho krajana Kimiho Räikkönena. Aký však bude osud sedačky, ktorú momentálne drží Antonio Giovinazzi? Obsadí ju Kuan-jü Čou, Oscar Piastri alebo snáď Sauber ohlási zotrvanie Giovinazziho?

„Rozhodneme teraz, nakoľko už nie sme tak veľmi v centre pozornosti,“ povedal novinárom v Mexiku šéf tímu Frédéric Vasseur. „Rozhodnutie padne v najbližších dňoch, pravdepodobne po Brazílii.“

V poslednom období to vyzeralo, akoby to miesto nemalo pripadnúť nikomu. Sám Vasseur povedal, že nasadzovanie juniorov z konkurenčných akadémií nedáva príliš zmysel. Čou aj Piastri pritom patria Alpinu. Druhý menovaný sám ukončil špekulácie týkajúce sa jeho osoby, keď svoje šance na prestup do F1 označil za „nulové“. Po stroskotaní dohody s Andrettim sa tohto miesta celkom iste neujme ani Colton Herta. Pokiaľ ide o Giovinazziho, tak ten má podľa renomovaných zdrojov ako The Race či Auto Motor und Sport svoje dni v tíme už spočítané.

„Musíme zostať pokojní. Je to dôležitá a neľahká úloha. Rozhodnutie padne už čoskoro a vy o ňom budete hneď informovaní,“ povedal Vasseur, ktorý nevylučuje ani zotrvanie Giovinazziho.

„Je otázne, či je v našom záujme vymeniť oboch pilotov vzhľadom na zmenu pravidiel, keďže stabilita je v takýchto situáciách dôležitá. Vieme, že bude málo času na prípravu, testy budú krátke a technické problémy ich môžu ešte skrátiť,“ hovorí Vasseur.

„Musíme byť preto pripravení už od prvého dňa. Je pravdou, že aj stabilita je faktorom pri rozhodovaní, ale nie je jediným,“ dodal.

Jeho súčasný zverenec Antonio Giovinazzi začína pôsobiť zúfalo. Čakanie na konečné rozhodnutie určite nie je ľahké a taliansky pretekár by ho veľmi rád vedel, nech už bude akékoľvek.

„Uvidíme v nasledujúcich týždňoch. Dúfam, že sa to vyrieši, ale neviem, či ma čakajú dobré alebo zlé správy,“ povedal Giovinazzi v Mexiku. „Snažím sa každý týždeň pýtať tímu na novinky, ale ešte stále žiadne nemám.“

„Určite to nie je ideálne prísť na podujatie a nevedieť, čo budete robiť budúci rok alebo čo sa stane. Snáď sa už čoskoro dozvieme nejaké správy, či už dobré alebo zlé. Ako som povedal, nie je to ľahké, ale nedá sa s tým nič robiť. Môžem len jazdiť najrýchlejšie ako viem, dodávať výsledky a potom to už je na tíme, nie na mne,“ dodal rodák z Martina Franca.

Súvisiace články