logo F1online.sk

Verstappen opäť na čele, v druhom tréningu ďaleko pred Mercedesmi

Ḿax Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala5. 11. 2021

Podobne ako v prvom tréningu na VC USA aj tentoraz ovládol úvodnú tréningovú hodinovku Mercedes. A podobne ako pred dvoma týždňami sa následne na čelo vrátil Red Bull. Tentoraz zásluhou Maxa Verstappena, ktorý bol podľa dosiahnutých časov jasne rýchlejší ako Mercedesy Valtteriho Bottasa a Lewisa Hamiltona.

Ukázalo sa totiž, že Mercedes v prvom tréningu opäť jazdil s agresívnejším motorovým režimom. Medzi tréningmi to potvrdil Christian Horner, nemecký AMuS, a napokon aj samotný Mercedes. Inžinieri prezradili, že potrebovali správne nakalibrovať pohonnú jednotku na nadmorskú výšku.

Výsledky teda hovoria v prospech Maxa Verstappena, ktorého čas 1:17,301 bol o viac ako štyri desatiny lepší ako Bottasov výkon. Avšak, podľa live timingu Bottas zajazdil tento čas až po desiatich kolách na mäkkej zmesi! Ak nás technika nemýlila, znamená to, že Mercedes má toho ešte veľa v rukáve a ani Lewis Hamilton s polsekundovou stratou nemusí smútiť.

Navyše platí, že Mercedes sa ešte má kde zlepšovať aj po stránke nastavení auta. Bývalý technický riaditeľ Jordanu Gary Anderson si všimol, že piloti strieborných šípov sa raz trápili s nedotáčavosťou, inokedy s pretáčavosťou, a občas sa to dokonca v rovnakej zákrute striedalo.

Sergio Pérez po nehode v prvom tréningu nepôsobil ako kandidát na víťazstvo. Na kolegu stratil 0,570 sekundy, čo je dosť veľká strata na to, aby sme mohli začať uvažovať o tom, či štvrtkové polemiky o tímovej réžii Red Bullu neboli zbytočné.

Zvyšok poľa stratil na Verstappena viac ako jednu sekundu. Len tesne nad touto hranicou skončil Carlos Sainz pred Pierrom Gaslym, Charlesom Leclercom a Júkim Cunodom. Vyzerá to tak, že tento víkend bude o pozíciu najlepšieho tímu zo zvyšku sveta bojovať Ferrari s AlphaTauri.

Nemôžeme však úplne odpisovať ani deviateho Sebastiana Vettela. Nemecký pretekár stratil na piateho Sainza necelé štyri desatiny, no podľa šéfa tímu Otmara Szafnauera mohol byť aj rýchlejší, keby si Aston Martin nenaplánoval kvalifikačnú simuláciu na taký skorý čas.

V druhom tréningu sme nevideli žiadnu nehodu, hoci Nicholas Latifi mal v šestnástej zákrute namále. Najväčšie problémy zaznamenali George Russell a Daniel Ricciardo, no tie sa riešili v pokoji v garáži. Obaja doplatili na poruchu prevodovky, kvôli čomu Russell odjazdil len dve kolá, Ricciardo dovedna sedem.

https://pbs.twimg.com/media/FDdmL34VIAMtGid?format=jpg&name=medium