logo F1online.sk

S výkonom svojich monopostov nie je spokojný ani Mattia Binotto

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 11. 2021

Ferrari vybojovalo na Veľkej cene Mexika piate a šieste miesto, získalo o rovných sedemnásť bodov viac než tím McLaren, ktorý je ich hlavným konkurentom v boji o tretie miesto Pohára konštruktérov. Scuderia partičku z Wokingu nielen preskočila, ale taktiež si vybojovala solídny náskok trinásť a pol bodu. V Maranelle sa však po Mexiku málokto radoval.

Môžete sa na to pozerať dvoma spôsobmi, jednak ako na veľký úspech v bitke s McLarenom, ale tiež ako na veľké zlyhanie v boji s top tímami či Pierrom Gaslym. Kým v Austine bol Charles Leclerc desať sekúnd za utrápeným Sergiom Pérezom a 50 sekúnd za víťazom, v Mexiku na nich stratil takmer celé kolo. Pritom Austin mal byť pre Ferrari „slabou“ traťou a Mexiko „silnou“.

Lichotivé nie je ani porovnanie s Pierrom Gaslym, ktorý svojho dobrého kamaráta zdolal o dobrých osemnásť sekúnd.

„Pokiaľ ide o našu výkonnosť, tak sme dúfali, že to bude lepší víkend. Z pohľadu celkového výsledku tímu to však bolo skvelé,“ povedal boss Scuderie Mattia Binotto. „Naši jazdci skvelo spolupracovali. Z pohľadu tímovej stratégie sme skúsili všetko v snahe dohnať Gaslyho, ale to sa nepodarilo.“

„V šampionáte sme teraz na tretej pozícii, 13,5 bodu pred McLarenom štyri veľké ceny pred koncom. Myslím si, že stále to je veľmi tesné. McLaren mal očividne problémy, podobne ako minulý víkend,“ dodal Binotto.

Tímy v Mexiku nasadzujú každoročne balíky s maximálnym prítlakom, keďže v tejto nadmorskej výške je vzduch redší. Za takejto konštelácie bolo Ferrari v doterajšom priebehu sezóny silné, čo spolu s vylepšenou pohonnou jednotkou dávalo Scuderii šancu aj v Mexiku. Napokon sa to však nepotvrdilo a strata Ferrari v priebehu víkendu narástla.

„Podľa mňa sme počas predchádzajúcich víkendov dokázali byť k top tímom oveľa bližšie, kým v Mexiku to bolo miestami aj deväť desatín na kolo,“ hovorí Binotto. „Naproti tomu naša strata na najlepších bola tento víkend vyššia.“

„Úprimne som pred mexickým víkendom dúfal, že na tejto trati, ktorá nie je taká citlivá na výkon pohonných jednotiek, bude naša strata na najlepších menšia, ale to sa nestalo.“

„V kvalifikácii i pretekoch nám trochu chýbala výkonnosť a podľa mňa fakt, že Gasly bol pred nami, to taktiež potvrdzuje. Určite odviedol veľmi dobrú prácu a Gaslymu i AlphaTauri patrí pochvala. Dúfal som však, že AlphaTauri porazíme a budeme k lídrom o niečo bližšie,“ uzavrel Binotto.