logo F1online.sk

Ako Verstappen brzdil Bottasa, aby nezajazdil najrýchlejšie kolo

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 11. 2021

Minisúboj o najrýchlejšie kolo sa nám v nedeľu prekvapivo zdramatizoval. V čase, keď sa Valtteri Bottas rozhodol prezuť na mäkkú zmes a vziať Verstappenovi bod za najrýchlejšie kolo, sa totižto na rovnakom úseku trate zjavil práve pilot Red Bullu, ktorý si povedal, že Bottasovi prekazí jeho plán.

Presnejšie povedané, nebol presne na rovnakom úseku trate. Keďže bol popredu, tak aby Valtteriho Bottasa pribrzdil, musel spomaliť o celé tri sekundy. Bottas sa naňho dotiahol v poslednom sektore, kde sa zasekol za prešibaným Holanďanom, ktorý v trinástej zákrute navyše prebrzdil.

Bottasovi nezostávalo iné len prezuť opäť. Počas výmeny pneumatík sa napohľad zdalo, že mechanikom pitstop nevyšiel, no v skutočnosti sa len tím snažil vypustiť Bottasa na voľnú trať. Aby mu už nikto neskrížil plány.

Toto Wolff po pretekoch uviedol, že nemal žiaden problémy s tým, čo spravil Max Verstappen. “Áno, tak trochu sa hrali. Max si uvedomoval, že Valtteri ide po najrýchlejšom kole a potom ho spomalil, čo je úplne v poriadku, môže to spraviť. Tak sme sa rozhodli obuť novú zmes, tentokrát vyjsť na voľnú trať a vziať si to najrýchlejšie kolo späť.”

Keďže Valtteri Bottas skončil mimo prvej desiatky, tak si extra bodík na svoje konto nepripísal. Avšak vďaka tomu, že ho nezískal ani Max Verstappen, svojmu tímu pomohol. Namiesto toho, aby boli ich bodové kontá vyrovnané, Red Bullu jeden bod na čelo šampionátu chýba.

Jeden bod… Stálo to Maxovi Verstappenovi za to? Musel kvôli tomu zmeniť rytmus, čo zrejme viedlo aj k prebrzdeniu v trinástke. Nuž a najšťastnejší z toho neboli ani na boxovom múriku. Christian Horner určite zvýšil frekvenciu nervózneho poklepávania nohou.

“Určite to nepomohlo ukazovateľom krvného tlaku nás na boxovom múriku,” zasmial sa Christian Horner. “Trochu sa hrali, pretože Max si chcel udržať to najrýchlejšie kolo. Preto sa pokúsil využiť modré vlajky. Potom ho však Mercedes povolal do boxov. My sme to isté s Maxom, samozrejme, nemali v pláne spraviť. Opäť to boli také hry, naťahovanie sa o posledný bod, do čoho sme sa nechceli zatiahnuť.”

Max Verstappen si aj podľa vlastných slov uvedomoval, o čo Bottasovi ide. Avšak nebál sa mu pripliesť popod nohy. “Samozrejme, že išli po najrýchlejšom kole, chápem to. Prvýkrát to nevyšlo. A my sme to spravili tak, aby sme boli v bezpečí. Šli sme aj bok po boku, ale bolo to v poriadku. Stratili sme veľa času, avšak bolo to v pohode, ak mám byť úprimný. Valtteriho poznám, aj tak jazdí čisto. Nikdy som nepochyboval, že sa nič nestane.”

Súvisiace články