logo F1online.skF1online.sk

Vowles vysvetlil stratégiu Mercedesu na štarte v Mexiku

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 11. 2021

Mercedes odštartoval do Veľkej ceny Mexika z prvého radu. Bol teda v ideálnej pozícii odraziť útoky pilotov Red Bullu. Podľa hlavného stratéga tímu Jamesa Volwesa však o čosi horší štart Valtteriho Bottasa otvoril cestu Red Bullu.

Vowles dopodrobna nerozoberal možné scenáre štartov, o ktorých sa v Mercedese pred pretekmi určite rozprávali. Plán však bol jasný, úlohou Valtteriho Bottasa bolo poskytnúť svojmu tímovému kolegovi zákryt. Za Fínom sa podľa plánu mal vyviezť Hamilton, to sa napokon nestalo.

„Naša stratégia do prvej zákruty bola celkom jasná,“ povedal Vowles v tradičnom brífingu Mercedesu po Veľkej cene Mexika. „Valtteri, ak dobre odštartuje, mal poskytnúť zákryt Lewisovi a uistiť sa, že pokryje hrozbu zo strany Maxa Verstappena.“

„Ako sa však ukázalo na štarte, Valtteri mal o trochu horší štart než Verstappen a Lewis, no nie oveľa horší. Boli to nejaké štyri metre, čo nie je veľa, ale stále dosť na to, aby sa Lewis nemusel zaradiť zaňho.“

„A čo viac, Verstappenov dobrý štart znamenal, že sa vedľa Valtteriho dostal veľmi, veľmi rýchlo. Stal sa tak z toho súboj troch áut bok po boku,“ dodal Vowles.

Pritom to bol práve Verstappen, ktorý získal najlepšiu pozíciu, nakoľko sa nachádzal na čistej strane a mohol brzdiť neskôr než piloti Mercedesu. Podľa Vowlesa však čistá stopa nebola jediným dôvodom, prečo sa Max ujal vedenia.

„Rozdiely v brzdných bodoch by nemali byť také veľké, ako ste videli. Piloti brzdili tam, kde si mysleli, že brzdiť môžu. Ak si pozriete Verstappenove popretekové vyjadrenia, tak je jasné, že do toho išiel dúfajúc, že dobre dopadne. A fungovalo to,“ povedal Vowles.

Jeho šéf Toto Wolff po pretekoch pochválil Red Bull. Viedenčan mal pri pohľade na mexické tempo svojho soka dojem, že jeho tím tie preteky vyhrať nemohol. „Nemyslím si, že sme mohli tieto preteky vyhrať, ani keby sme sa v prvej zákrute udržali na čele,“ povedal v nedeľu Wolff. Jeho hlavný stratég však tak úplne nesúhlasí.

„Keby sme po prvej zákrute boli na prvom a druhom mieste, myslím si, že by sme mali dobrú šancu sa Red Bullu v pretekoch ubrániť,“ povedal Vowles. „Ak by sme udržali len prvé miesto a mali oba Red Bully hneď za sebou, potom by podľa mňa bolo nesmierne ťažké udržať si vedenie.“

„Po tom, čo sa stalo v prvej zákrute, bolo celkové druhé miesto dobré. Som rád, že sa nám ho podarilo udržať,“ dodal.

Súvisiace články

Diskusia