logo F1online.skF1online.sk

Magnussen: Williams ma chcel namiesto Russella. To čo je za tím?

Kevin Magnussen
© Haas F1 Team
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2021

Kevin Magnussen dnes brázdi okruhy v americkom šampionáte IMSA, keďže si po roku 2020 nedokázal nájsť miesto v inom tíme Formuly 1. Prezrádza však, že nebol úplne bez šance. Vlani mal o jeho služby záujem Williams, ktorý ho chcel — podľa Magnussena nepochopiteľne — dosadiť do kokpitu Georgea Russella.

Magnussenova kariéra vo Formule 1 trvala šesť sezón, keď sa Haas rozhodol kompletne obmeniť svoju jazdeckú dvojicu za mladé duo Schumacher-Mazepin. Grosjean s Magnussenom sa tak museli dobre porozhliadnuť, aby si našli nejakú sedačku, no vtedy už zrejme bolo neskoro. Magnussenovi sa však už predtým črtala budúcnosť.

Vo svojej novej knihe “Alt eller intet” alebo v preklade “Všetko alebo nič”, ktorá vyšla len pred pár dňami, Kevin Magnussen opisuje, že mu vlani ponúkol kontrakt Williams. “Vo Formule 1 som sa ocitol v patovej situácii, no v skutočnosti som mal šancu zostať, pretože som bol v kontakte s Williamsom.”

“Avšak, to by bolo ako vrátiť sa v čase a zopakovať si príbeh s McLarenom a Renaultom. Williamsu by som musel nájsť veľa sponzorov, alebo im vypísať poriadne tučný šek,” prezrádza 29-ročný Roskildčan.

To však ešte nič nebolo. Williams mal Magnussenovi následne oznámiť, že jeho kolegom nebude George Russell, ale druhý pilot s tučnou peňaženkou Nicholas Latifi. “Williams ma vnímal ako možnú náhradu Georgea Russella. Ich odpoveď ma poriadne prekvapila. Pomyslel som si: Čo je toto za tím? Prepustiť Russella a ponechať si Nicholasa Latifiho bolo smiešne, čistá sprostosť.”

“George Russell je megatalent, ktorý v prvých sezónach vyhral GP3 aj Formulu 2. A Brit by určite nemal opúšťať Formulu 1. Ak mal Williams niečo chcieť, tak to je vyhodiť Kanaďana. George Russell a Kevin Magnussen, to je z môjho pohľadu silná jazdecká dvojica,” hodnotí.

Kevin Magnussen neupresnil, v ktorej fáze minulej sezóny mu mala táto ponuka pristáť na stole, no môžeme predpokladať, že nešlo o úplný záver roka, keď sa už začínalo uvažovať o tom, že by mal George Russell nahradiť Valtteriho Bottasa. V tom prípade by Magnussen určite nehovoril o hlúpom ťahu.

S najväčšou pravdepodobnosťou sa to stalo ešte v predchádzajúcej časti roka, keď sa Williams snažil dostať z vážnych finančných problémov a peniaze hľadal všade, kde sa dalo. A nezabudnime, že vlani na jeseň sa skutočne špekulovalo o tom, že Russell tím opustí, hoci podľa Brita za to pravdepodobne mohol tábor Sergia Péreza, ktorý bol po podpise Sebastiana Vettela Aston Martinom bez tímu.

Dánsky rodák už pred touto sezónou načrtol, že mal možnosť zostať v F1, no vtedy sa odmietol baviť o podrobnostiach. “Nemôžem povedať, kto to bol, pretože by som tým niekoho mohol naštvať. Bol to však tím, ktorý nie je o nič lepší ako Haas,” vyhlásil v januári 2021.

Tím, ktorý “nie je o nič lepší ako Haas”, Magnussena nelákal. Podľa vlastných slov už nemal motiváciu bojovať na chvoste štartového poľa. K tomu sa pridala skutočnosť, že mal nahradiť talentovaného Georgea Russella, Williams si chcel nechať Latifiho, a nadôvažok veľké finančné požiadavky potenciálneho zamestnávateľa.

Súvisiace články

Diskusia