logo F1online.sk

Andretti: Kúpa Alfy Romeo padla v hodine jedenástej, no nie pre peniaze

Alfa Romeo
© Twitter/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2021

Nechýbalo veľa a v štartovom poli sme mohli mať ďalší americký tím. Podľa Michaela Andrettiho bolo všetko na najlepšej ceste, no na pomyselnej cieľovej rovinke rokovaní sa objavila veľká prekážka. Andretti zdôraznil, že nešlo o peniaze, ale o kontrolu nad tímom.

Michael Andretti v uplynulých týždňoch živo hovoril o tom, aké je dôležité, aby vo Formule 1 bol skutočný americký tím. Jednu stajňu so sídlom v USA v padoku síce máme, ale podľa Andrettiho má skôr bližšie k Rusku, veď hlavní sponzori sú Rusi stojaci za Dmitrijom Mazepinom, nuž a aj na samotnom monoposte je ruská a nie americká vlajka. V takomto tíme či v iných celkoch v padoku by vraj americký pilot nedostal dostatočne dobrú šancu zahviezdiť.

Sen Michaela Andrettiho však nateraz zostane len snom. O dôvodoch povedal viac po potvrdení jazdeckého zloženia jeho tímu v IndyCar pre rok 2022. “Chcel by som zastaviť tieto špekulácie, podľa ktorých dohoda padla z finančných dôvodov. To ani nemôže mať ďalej od pravdy. Nemalo to s tým nič spoločné.”

Čo sa teda stalo? “V posledných hodinách rokovaní to spadlo na otázke kontroly. To zabilo našu dohodu. Vždy som tvrdil, že ak tá dohoda nebude správna, tak do toho nepôjdeme. A napokon taká nebola. Budeme pokračovať v hľadaní iných príležitostí.”

Na margo toho neskôr doplnil: “Žiaľ, v hodine jedenástej všetko zmenili otázky kontroly. Vznikla z toho dohoda, od ktorej sme museli ustúpiť, pretože sme ju nemohli akceptovať. Vždy som hovoril, že pôjdeme do toho len v prípade, ak to bude pre nás dobré, a toto nebolo.”

Otázky kontroly. Čo tým Andretti myslel? To zaujímalo aj reportérov agentúry AP, ktorí sa ho spýtali, či to znamenalo, že Andretti mal tím kúpiť, ale nemal mať stopercentnú kontrolu nad ním. Zareagoval prikývnutím: “V podstate.”

V budúcej sezóne budeme mať v kalendári dve veľké ceny v USA a už sa hovorí o treťom prírastku. Z pohľadu Liberty Media je americký trh nesmierne dôležitý, a preto by bolo výhodné, ak by bol na štartovom rošte americký tím v ideálnom prípade i s domácim pretekárom.

Špekulovalo sa preto, že Liberty pomáhala Andrettimu dohodnúť sa s majiteľmi Sauberu. “Liberty? Nie,” dementoval tieto správy Andretti. “Myslím si, že by sa im to páčilo, keďže poriadne tlačia na americký trh, ale nespravili nič, čím by nám pomohli. Podľa mňa by z toho bola veľká bomba, je škoda, že to nevyšlo. Ale nevzdávam sa.”

Andretti následne vyhlásil, že tým nemyslel len Formulu 1, ale aj iné motoršportové disciplíny. Cieľom je expandovať ďaleko za hranice USA, no zdôraznil, že do ničoho nepôjde bezhlavo. Kľúčové je nájsť také príležitosti, pri ktorých bude značka Andretti konkurencieschopná. A z toho budú ťažiť aj jej jazdci.

Z dohody so Sauberom, resp. Alfou Romeo mal ťažiť americký pilot Colton Herta, potvrdil Michael Andretti. “Samozrejme, ak sa nám niekedy podarí získať tím, on bude prvý, na koho budeme myslieť pri našich snahách dostať tam amerického jazdca.”

“On by bol perfektným chlapíkom. Chcem tým povedať, že sme sa ho snažili pretlačiť do tej sedačky, pretože verím, že v Európe by bol konkurencieschopným jazdcom. Naozaj. Neexistuje dôvod, prečo by nemal,” doplnil.

Súvisiace články