logo F1online.sk

Masi: Miami bude mať naozaj ďaleko od pretekov na parkovisku

George Russell v Miami
© Twitter/F1 Miami Grand Prix
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2021

V roku 2022 nám do kalendára pribudne Veľká cena Miami. Pri rýchlom pohľade na dostupné informácie môžeme povedať, že pokiaľ ide o okruh samotný, máme sa na čo tešiť i čoho sa obávať. Michael Masi však Miami pred dvoma týždňami navštívil a priam srší optimizmom.

S priemernou rýchlosťou okolo 230 kilometrov za hodinu by sa mal zaradiť k najrýchlejším okruhom v kalendári. Miami International Autodrome kombinuje vysokorýchlostné zákruty a tiahle rovinky s niekoľkými miestami vhodnými na predbiehanie. Okruh by mal mať 19 zákrut a dĺžku 5,41 kilometra.

Na druhej strane to bude trať, ktorú architekti doslova nakreslia. Monoposty sa po dohode s miestnymi poslancami nedostanú na cesty využívané v civilnej premávke, takže to nie je typický mestský okruh. Trať vznikne na miestach, ktoré normálne slúžia ako parkovisko pri Hard Rock Stadium v Miami. To už tak vzrušujúco neznie.

„Je to skutočný pretekársky okruh. Vzhľadom na množstvo práce, ktorá prebieha v oblasti, to bude mať naozaj ďaleko od pretekov na parkovisku,“ prehlásil Michael Masi, ktorého cituje Autosport. „Budovanie zariadení ide naozaj dobre a bude to niečo naozaj unikátne.“

Paradoxne to pre USA nebude po prvýkrát, čo zorganizuje preteky Formuly 1 na miestach, ktoré normálne slúžia ako parkovisko. V rokoch 1981 a 1982 sa čosi podobné uskutočnilo v Las Vegas a bol to naozaj veľký neúspech, ktorý dlhé roky slúžil ako príklad neúspešného pokusu Formuly 1 preniknúť na americký trh. V oboch prípadoch sa pritom vo Vegas bojovalo o titul v posledných pretekoch sezóny.

„Promotéri to musia zorganizovať a pripraviť napriek prebiehajúcej sezóne NFL. Treba im za to udeliť kredit, pretože minulý týždeň urobili kus práce. Potom to všetko museli vrátiť späť do pôvodného stavu, aby sa cez víkend mohol uskutočniť zápas Miami Dolphins a na druhý deň začať od znova. V Miami to však vyzerá naozaj dobre,“ povedal Masi.