logo F1online.sk

V Miami pre veľký záujem rozširujú tribúny, fanúšikov neodrádzajú ani drahé lístky

Max Verstappen, Charles Leclerc, Carlos Sainz po štarte VC Miami 2022
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2023

Podujatia v Miami a Las Vegas ako raj pre snobov? Veľká cena Monaka má ako najjagavejšie podujatie v kalendári tvrdú konkurenciu v amerických pretekoch. Ani nie tak tie v Austine, kde sa jazdí na rozľahlom a otvorenom okruhu, ale mestské trate v Miami a Las Vegas budú priam rajom pre smotánku. Američanov pritom neodrádzajú ani priam šibeničné ceny vstupeniek.

Nástup Miami do kalendára v minulom roku vítali formuloví tradicionalisti s typickým úškľabkom. Trať nie je nijak okúzľujúca, podujatie nemá žiadnu tradíciu a preteky boli skôr priemerné, ale premiérová Veľká cena Miami bola aj tak obrovský úspech.

Počas tradičného „grid walku“ nemal reportér Sky Sports Martin Brundle kam nohu položiť a obrovský zástup VIP hostí ho priam pohltil. Sponzori, celebrity a ich hostia sa priam predbiehali, len aby si urobili selfie a preteky samotné boli snáď len podružná záležitosť. Promotéri v Miami i Liberty Media rátajú dosiahnuté zisky snáď ešte teraz.

Všetko pritom nasvedčuje tomu, že o rok čaká zainteresované strany ešte väčšia žatva. Miami už teraz predbehlo Monako so statusom podujatia, ktoré predáva vstupenky za najvyššie ceny. Dá sa pritom predpokladať, že Miami sa na čele neudrží dlho a vystrieda ho Las Vegas.

Na prelomový rok 2023 s tromi podujatiami na americkej pôde sa v Miami chystajú svedomito. Rozširujú zariadenia, okruh dostane nový povrch a teraz sme sa dozvedeli aj to, že dôjde k rozšíreniu hlavnej tribúny o ďalších tritisíc miest.

Hlavná tribúna na cieľovej rovinke tak rozšíri svoju kapacitu až na 56-tisíc divákov a táto bude zaplnená do posledného miestečka. Nič na tom nezmení ani skutočnosť, že lístky na toto miesto (nie je pritom nijak atraktívne a neočakáva sa tu veľa predbiehacích manévrov) stoja astronomických 2 379 dolárov.

Pre veľký záujem zaviedli promotéri aj niečo, čo nazývajú „Campus Pass“, ktorý umožní vstup na Hard Rock Stadium, kde sa bude nachádzať aj padok, takisto bežným smrteľníkom.

Podľa jedného zo šéfov podujatia, Tylera Eppa, sú organizátori „odhodlaní poskytnúť fanúšikom jedinečný zážitok a zabezpečiť, aby sa z Miami stali jedni z najatraktívnejších pretekov v F1 v nasledujúcom desaťročí.“

„Naše prvé preteky v máji minulého roka boli úspešne vypredané, viac ako 240-tisíc divákov navštívilo Miami a odchádzalo s nezabudnuteľným zážitkom.“

„Vzhľadom na obrovský dopyt sme maximalizovali kapacitu rozšírením hlavnej tribúny, rozšírili hospitality a zlepšili zážitok pre držiteľov našich vstupeniek General Admission Campus Pass, aby sme poskytli príležitosť ešte väčšiemu počtu fanúšikov zažiť neuveriteľné predstavenie Veľkej ceny Miami,“ dodal.