logo F1online.sk

Norrisa pobavilo, ako dlho bol na prvej priečke: Už som si robil nádeje

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala6. 5. 2023

Utrápených fanúšikov McLarenu konečne niečo zahrialo pri srdiečku: Lando Norris sa počas druhého piatkového tréningu na celých desať minút ocitol na prvej priečke. Tieto chvíle pobavili aj samotného Brita, ktorý mal po piatku oveľa lepšiu náladu než v úvode sezóny, a aj si zažartoval.

Výkonnostné povstanie McLarenu sa začalo. Woking do Baku priviezol balíček vylepšení a hoci v uličkách mesta neotriasol rozložením síl, do Miami prichádzali papájoví s väčším nádejami. Zatiaľ sa aj napĺňajú.

Lando Norris po necelých dvadsiatich minútach druhého tréningu zajazdil čas 1:28,741, ktorému sa celých desať minút nikto nedokázal vyrovnať. Až potom sa McLaren musel skloniť pred rýchlosťou Red Bullov, Ferrari a Fernanda Alonsa.

“Ale dlho som bol na prvom mieste, takže som si začal robiť nádeje,” rozosmial sa dobre naladený Lando Norris. “Bol to pozitívny deň. Mali sme čisté jazdy a dobrý program, ktorého sme sa držali. Naučil som sa veľa o mäkkých a stredne tvrdých gumách, Oscar zas nasadil tvrdú zmes.”

Piastri absolvoval veľmi podobné jazdy ako jeho tímový kolega, no jeho kvalifikačná simulácia mu veľmi nevyšla. Väčšinu zo svojej straty, konkrétne štyri desatiny, nabral v prvom sektore. Nakoniec to stačilo len na piate miesto od konca.

“Dnes sme na tom boli lepšie, ako sme azda očakávali. Balík vylepšení, ktorý sme priviezli do Baku, nám tu pomohol o čosi viac. To je dobré, ale máme za sebou len piatok. Ideme krok za krokom a nepredbiehame,” sumarizoval svoje dojmy šiesty muž druhého tréningu, ktorý i napriek strate na čelo zaznamenal takmer najlepší prvý sektor zo všetkých. Rýchlejší bol od neho len Max Verstappen.

Je možné, že by McLarenu nerobil nový asfaltový koberec také problémy ako konkurencii? Organizátori sa ho rozhodli vymeniť po minuloročných sťažnostiach jazdcov na to, že sa povrch drobil.

Norris však pri hodnotení trate nenachádza veľa pozitívnych slov. Trápili sa aj monoposty z Wokingu. “Ajaj. Nevlnil sa a ani sa nerozpadával, ale priľnavosť bola stále dosť slabá,” hovorí. “Zlepšuje sa to, asi sa tu ešte nejazdilo.”

“Od rána sa trať dosť zrýchlila, možno aj o pár sekúnd. Prvé kolá však boli dosť o hubu. Pripomenulo mi to minulý rok,” pokračoval 23-ročný Bristolčan. “Treba na ňom čo-to odjazdiť. Najťažšie je to po výjazde mimo ideálnu stopu, pretože sa pravdepodobne ocitnete v niektorej bariére. V nedeľu to dosť skomplikuje pretekanie.”

FIA už beztak nenadchla jazdcov tým, že skrátila DRS zóny. Ak sa mimo stopy prakticky nebude dať jazdiť, možno v nedeľu budeme vidieť jednu dlhú procesiu. V McLarene to však nevidia tak tragicky, veď do nedele je ešte čas.

“Bude sa to zlepšovať, čím viac bude trať využívaná. Asi len treba dostať z trate oleje. Aj tak sa dá pretekať, dá sa predbiehať… Hoci my asi nebudeme vedieť predbiehať, pretože sme na rovinkách strašne pomalí. Trochu nám to skomplikuje život, ale nemyslím si, že sa toho zmení tak veľa,” zamyslel sa Norris.

Súvisiace články